Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Peruánskemu exprezidentovi predĺžili predsúdnu väzbu na 36 mesiacov

Na archívnej snímke zľava bývalý peruánsky ľavicový prezident Pedro Castillo. Foto: TASR/AP

Päťdesiattriročný Castillo je vo väzbe od 7. decembra, keď ho zatkli po tom, ako sa pokúsil rozpustiť parlament a vládnuť prostredníctvom vydávania prezidentských výnosov.

Lima 10. marca (TASR) - Najvyšší súd v Peru vo štvrtok predĺžil predsúdnu väzbu pre bývalého prezidenta Pedra Castilla z 18 na 36 mesiacov, informovala agentúra AFP.

Castillo, ktorý bol zosadený z funkcie a zatknutý, bol donedávna vo väzbe na základe obvinenia zo vzbury. V stredu proti nemu prokuratúra vzniesla aj obvinenia zo zločineckého spolčovania, tajnej dohody a obchodovania s vplyvom.

Päťdesiattriročný Castillo je vo väzbe od 7. decembra, keď ho zatkli po tom, ako sa pokúsil rozpustiť parlament a vládnuť prostredníctvom vydávania prezidentských výnosov. Snažil sa takto odvrátiť tretie hlasovanie poslancov Kongresu o svojom impeachmente pre údajnú korupciu.

Prakticky od svojho nástupu k moci - v júli 2021 - Castillo čelil opozícii a takmer okamžite sa proti nemu začalo vyšetrovanie početných podozrení z úplatkárstva.

Jeho zosadenie vyvolalo masové protesty sprevádzané zrážkami medzi demonštrantmi a bezpečnostnými silami, ktoré si vyžiadali najmenej 54 mŕtvych a približne 600 zranených.

Protestujúci požadovali odstúpenie Castillovej nástupkyne na poste prezidenta, jeho bývalej viceprezidentky Diny Boluarteovej. Chcú tiež nové voľby, novú ústavu a rozpustenie parlamentu.

Castillo - bývalý vidiecky učiteľ a odborový predák - v stredu na svojom pojednávaní prostredníctvom videokonferencie dôrazne poprel vznesené obvinenia. "Jediný zločin, ktorého som sa dopustil, bola služba vlasti," vyhlásil.