Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Peruánsky Kongres odmietol žiadosť prezidentky o skoršie voľby

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zákonodarcovia po viac ako siedmich hodinách debaty napokon v nočných hodinách tento návrh zamietli pomerom hlasov 45:65.

Lima 28. januára (TASR) – Peruánsky Kongres odmietol v sobotu žiadosť prezidentky Diny Boluarteovej, aby sa voľby naplánované na budúci rok presunuli na skorší termín ešte v tomto roku. Prezidentka svoju požiadavku odôvodnila pokračujúcimi protivládnymi protestmi, ktoré si vyžiadali už desiatky obetí. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Peru sa zmieta v politickej kríze s takmer každodennými demonštráciami od 7. decembra minulého roka, keď zatkli vtedajšieho ľavicového prezidenta Pedra Castilla, ktorý sa pokúsil rozpustiť Kongres a vládnuť dekrétmi.

Castillovi prívrženci, ktorí požadujú odstúpenie Boluarteovej a okamžité voľby, postavili na diaľniciach zátarasy, čo spôsobilo nedostatok potravín, pohonných hmôt a ďalších základných potrieb v juhoamerickej krajine. Vláda uviedla, že čoskoro nasadí políciu a vojakov, aby zátarasy odstránili.

Parlament vlani v decembri schválil Boluarteovej návrh zákona, ktorým sa voľby presunuli z roku 2026 na rok 2024. Vzhľadom na neutíchajúce protesty však prezidentka v piatok vyzvala Kongres, aby voľby vypísal už na december 2023.

Zákonodarcovia po viac ako siedmich hodinách debaty napokon v nočných hodinách tento návrh zamietli pomerom hlasov 45:65.

Boluarteová zdôraznila, že nemá záujem držať sa nasilu pri moci. "Som tu, pretože som splnila svoju ústavnú povinnosť," vyhlásila v narážke na to, že ako viceprezidentka na základe ústavy nahradila vo funkcii Castilla po tom, ako ho Kongres odvolal.