Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Peskov: Ak sa Kyjev vzdá NATO, pomôže to nájsť reakciu na obavy Ruska

Na archívnej snímke Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Situáciu v súvislosti s Ukrajinou komentoval aj predstaviteľ ruského ministerstva zahraničných vecí Oleg Postnikov.

Moskva 14. februára (TASR) - Kremeľ je presvedčený, že oficiálne vzdanie sa zámeru Ukrajiny stať sa členom NATO by pomohlo "formulovať zmysluplnejšiu reakciu na obavy Ruska". Vyjadrenie ukrajinského veľvyslanca, ktorý takúto možnosť pripustil, však podľa Kremľa "nemožno brať ako hotovú vec".

Podľa agentúry Interfax to v pondelok vyhlásil hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Dodal, že Rusko zaznamenalo aj to, že Kyjev požiadal svojho veľvyslanca o dovysvetlenie jeho slov, preto "je nepravdepodobné, že (vyhlásenie veľvyslanca) možno vnímať ako hotovú vec". Peskov pripomenul, že "v ústave krajiny (Ukrajiny) sú uvedené úplne iné ciele".

Ukrajinský veľvyslanec v Británii Vadym Prystajko pred tým v rozhovore pre spravodajskú stanicu BBC pripustil, že Ukrajina by sa mohla vzdať snáh o vstup do NATO, ak by to pomohlo vyhnúť sa vojne s Ruskom.



Ministerstvo zahraničných vecí v Kyjeve označilo Prystajkove slová za vytrhnuté z kontextu. Hovorca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, Sergij Nykyforov, sa domnieva, že veľvyslanec Prystajko by mal vysvetliť svoj výrok. Nykyforov zároveň deklaroval, že "severoatlantický a proeurópsky kurz zostáva absolútnou prioritou" Ukrajiny.

Situáciu v súvislosti s Ukrajinou komentoval v pondelok aj predstaviteľ ruského ministerstva zahraničných vecí Oleg Postnikov. V reakcii na výzvy Kyjeva a Západu na deeskaláciu napätia vyhlásil, že "Rusko nemá na Ukrajine čo deeskalovať", ale "mal by to urobiť Západ nabádaním Kyjeva, aby implementoval minské dohody" o urovnaní v Donbase.