Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Peskov: Bondarev už nie je s nami, je proti nám

Na archívnej snímke hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Bondarev, veterán ruskej diplomatickej služby s 20-ročnou praxou, zverejnil v pondelok na účte na sociálnej sieti LinkedIn vyhlásenie, v ktorom odsúdil inváziu Ruska na Ukrajine.

Moskva 24. mája (TASR) - Ruský diplomat Boris Bondarev, ktorý oznámil odstúpenie z úradu na protest proti invázii Ruska na Ukrajine, "už nie je s nami, je proti nám", vyhlásil v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informoval o tom portál americkej televízie CNN.

Stanica CNN položila Peskovovi v konferenčnom hovore s novinármi otázku o Bondarevovi, diplomatovi ruskej misie pri OSN vo švajčiarskej Ženeve, ktorý v pondelok v otvorenom liste oznámil rezignáciu.

"Kremeľ nie je s týmto listom oboznámený. Ak bol (diplomat) zamestnancom ministerstva zahraničných vecí, potom je to otázka na ministerstvo," povedal Peskov.

"Tu môžeme povedať len toľko, že pán Bondarev už nie je s nami, lepšie povedané, je proti nám," dodal hovorca Kremľa.

"Má postoj, ktorým odsudzuje konanie ruského vedenia, a toto konanie ruského vedenia podporuje takmer celé obyvateľstvo našej krajiny," odpovedal Peskov, keď ho novinári požiadali, aby vysvetlil význam slovného spojenia "proti nám".

Na snímke z pasu ruský diplomat Boris Bondarev.
Foto: TASR/AP


"To znamená, že tento pán sa otvorene vyjadril proti všeobecne ustálenej mienke našej krajiny," doplnil.

Bondarev, veterán ruskej diplomatickej služby s 20-ročnou praxou, zverejnil v pondelok na účte na sociálnej sieti LinkedIn vyhlásenie, v ktorom odsúdil inváziu Ruska na Ukrajine a kritizoval ruské ministerstvo zahraničných vecí za spoluúčasť na "agresívnej vojne". Takého vyjadrovanie je v Rusku zakázané na základe zákonov o cenzúre v čase vojne.

Diplomat v tomto otvorenom kritickom liste napísal, že "vojnu na Ukrajine rozpútal prezident Vladimir Putin". V liste tiež uviedol, že sa "hanbí za svoju krajinu". Ako prvá o tom v pondelok informovala mimovládna organizácia UN Watch. Správu následne prevzala agentúra AP, podľa ktorej ide o najvyššie postaveného ruského diplomata, ktorý odsúdil ruskú inváziu.

Ruský prezident Vladimir Putin sa stále teší vysokej podpore verejnosti, ale za okolností, keď prokremeľská štátna televízia dominuje elektronickým médiám, politická opozícia nie je tolerovaná a ruská vláda zákonom zakázala kritiku vojny na Ukrajine.