Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Peskov: Kremeľ chce po referendách rýchlo anektovať ukrajinské územia

Ľudia z Luhanskej oblasti, územia kontrolovaného proruskou separatistickou vládou, ktorí však žijú v Rusku, stoja v rade na referendum o pripojení samozvanej Luhanskej republiky k Rusku vo volebnej miestnosti zriadenej v dočasnom ubytovaní vo Volgograde v piatok 23. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Západ ani Ukrajina referendá o pričlenení sa k Rusku neuznávajú, pripomína DPA.

Moskva 23. septembra (TASR) - Rusko chce anektovať okupované ukrajinské územia po referendách v štyroch oblastiach čo najrýchlejšie. Procedúra pre začlenenie oblastí by mohla byť rýchla, uviedol v piatok podľa ruských médií hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry DPA.

Peskov súčasne zdôraznil, že pokusy zo strany Ukrajiny o opätovné ovládnutie týchto oblastí budú interpretované ako útok na Ruskú federáciu (RF). Ruský prezident Vladimir Putin už deklaroval, že na obranu tohto územia využije všetky prostriedky.

Hlasovanie v referendách v samozvaných republikách Doneckej a Luhanskej a v častiach Záporožskej a Chersonskej oblasti sa začalo v piatok v ranných hodinách. Obyvatelia spomínaných oblastí sa do utorka budúceho týždňa môžu rozhodnúť, či sú za alebo proti pričleneniu sa k Ruskej federácii.

Západ ani Ukrajina referendá o pričlenení sa k Rusku neuznávajú. Hlasovanie nie je považované za legálne, pretože sa koná bez súhlasu Ukrajiny, počas stanného práva a nespĺňa demokratické štandardy, pripomína DPA. Medzinárodným nezávislým pozorovateľom taktiež nie je umožnené slobodne monitorovať hlasovanie.

Peskov v piatok tiež uviedol, že v súčasnosti neexistuje základ pre rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom.