Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Peskov: Ľudia nakazení covidom z okolia Putina neboli včas preočkovaní

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Podľa hovorcu Kremľa boli takmer všetci nakazení z Putinovho okolia zaočkovaní už dávnejšie, takže im klesli protilátky.

Moskva 16. septembra (TASR) - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok informoval, že ľudia z okolia prezidenta Vladimira Putina, ktorí ochoreli na covid, sa nakazili preto, že neboli včas preočkovaní. Dodal, že takmer všetci nakazení majú asymptomatickú alebo miernu formu ochorenia COVID-19.

Agentúra Interfax dodala, že podľa Peskova boli takmer všetci nakazení z Putinovho okolia zaočkovaní už dávnejšie, takže im klesli protilátky a keďže sa včas nepreočkovali, nakazili sa.

Putin vo štvrtok uviedol, že predtým, než nastúpil do karantény, mali pozitívne výsledky testu na koronavírus desiatky ľudí z jeho blízkeho okolia.

Podľa vyjadrenia Peskova ide predovšetkým o zamestnancov, ktorí zaisťujú Putinovu bezpečnosť, majú na starosti chod jeho úradu a jeho komfort pri práci.

Ruský prezident je v karanténe od utorka. Zároveň sa dal otestovať na prítomnosť koronavírusu, avšak s negatívnym výsledkom. Vyjadril tiež presvedčenie, že ho voči vírusu ochráni ruská vakcína, ktorou je zaočkovaný.

Šesťdesiatosemročný Putin koncom júna - po niekoľkých mesiacoch dohadov - informoval verejnosť, že je proti koronavírusu zaočkovaný vakcínou Sputnik V. Druhú dávku tejto vakcíny dostal v apríli tohto roka.

Rusko patrí medzi krajiny najviac postihnuté pandémiou koronavírusu, pričom podľa bilancie agentúry AFP má piaty najvyšší počet zaznamenaných prípadov. Táto krajina napriek dobrému prístupu k očkovacím látkam musí bojovať o udržanie nákazy pod kontrolou. Nezávislé prieskumy pritom ukazujú, že väčšina Rusov sa proti koronavírusu neplánuje dať zaočkovať.