Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Peskov: Na stretnutie Putina so Zelenským nie sú ešte podmienky

Na archívnej snímke z 23. decembra 2021 hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov odpovedá na otázky novinárov pred každoročnou tlačovou konferenciou Vladimira Putina v Moskve. Foto: TASR/AP

Moskva tvrdí, že na stretnutie ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským nie sú ešte v súčasnosti podmienky.

Moskva 8. augusta (TASR) - Moskva tvrdí, že na stretnutie ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským nie sú ešte v súčasnosti podmienky. Vyplýva to z pondelkového vyjadrenia hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Peskov povedal, že stretnutie Putina so Zelenským sa uskutoční, až keď si ruskí a ukrajinskí vyjednávači "urobia svoju domácu úlohu". "Ukrajinská delegácia zmizla z radaru, teraz vyjednávací proces neprebieha," dodal hovorca.

Rokovania o ukončení vojny na Ukrajine sa začali krátko po vpáde ruských inváznych vojsk na Ukrajinu. Kyjev koncom marca na rozhovoroch v Istanbule okrem iného navrhol, že sa zriekne snahy o vstup do Severoatlantickej aliancie výmenou za medzinárodné bezpečnostné záruky. Rusko však od Ukrajiny žiada aj demilitarizáciu a vzdanie sa časti územia.

Mierové rozhovory medzi Moskvou a Kyjevom sú už od začiatku apríla pozastavené. Z nedostatku pokroku v rokovaniach sa obe krajiny obviňujú navzájom.