Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Peskov: Putin vzal na vedomie výzvu Dumy ohľadom republiky v Donbase

Na archívnej snímke z 23. decembra 2021 hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Putin podľa Peskova označil implementáciu dohôd z Minska za hlavnú úlohu.

Moskva 16. februára (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin vzal na vedomie výzvu prijatú v utorok poslancami Štátnej dumy, v ktorej ho žiadajú, aby v mene Ruskej federácie uznal samozvané proruské republiky v Donbase za nezávislé štáty. V Moskve o tom v stredu informoval Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy Peskov ďalej uviedol, že uznanie týchto subjektov - Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky (DĽR a LĽR) - "nekoreluje s minskými dohodami" o spôsoboch urovnania konfliktu na východe Ukrajiny.

Putin podľa Peskova označil implementáciu dohôd z Minska za hlavnú úlohu.

Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, v utorok na svojom zasadnutí prijala uznesenie o okamžitom zaslaní výzvy prezidentovi Ruskej federácie o potrebe uznania samozvaných subjektov DĽR a LĽR za nezávislé štáty.

Podpredseda vlády DĽR Vladimir Antonov v rozhovore pre agentúru Interfax toto rozhodnutie Dumy ocenil a dodal, že občania DĽR i "veľkého Ruska" tento krok už dlho očakávali.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v utorok ešte pred hlasovaním Dumy upozornil, že ak Moskva uzná samozvané proruské republiky na východe Ukrajiny, bude to znamenať, že de facto i de iure odstupuje od minských dohôd "so všetkými z toho vyplývajúcimi dôsledkami".