Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Peskov: Reakcia polície na protesty kvôli Navaľnému bola odôvodnená

Na archívnej snímke zo 14. apríla 2020 hovorca Kremľa Dmitrij Peskov počas videokonferencie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Moskve. Foto: TASR/AP

Polícia proti nim opäť zakročila, pričom znova použila aj hrubú silu. Zadržaných bolo takmer 1400 ľudí, z nich asi 1000 v Moskve.

Moskva 3. februára (TASR) - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v stredu vyhlásil, že reakcia ruskej polície na protesty na podporu uväzneného opozičného politika Alexeja Navaľného bola "odôvodnená".

Podľa agentúry AFP Peskov takto reagoval na správy o mnohých prípadoch násilia, ktorého sa policajti dopustili voči účastníkom zhromaždení zvolaných na Navaľného podporu a za jeho oslobodenie.

Peskov na brífingu vyhlásil, že "konanie (úradmi) nepovolených zhromaždení vo všeobecnosti vyvoláva obavy" a poskytuje dôvod na tvrdé kroky polície, ktorého boli podľa hovorcu "v rámci zákona".

V reakcii na rozsudok nad Navaľným, ktorým sa zmenil jeho trest vynesený v kauze Yves Rocher z podmienečného na nepodmienečný, vyšli aj v utorok do ulíc viacerých ruských miest jeho prívrženci, aby protestovali proti rozsudku.

Polícia proti nim opäť zakročila, pričom znova použila aj hrubú silu. Zadržaných bolo takmer 1400 ľudí, z nich asi 1000 v Moskve, informoval v stredu portál OVD-Info, ktorý monitoruje zásahy policajných zložiek na protestných zhromaždeniach.

Celkovo bolo na zhromaždeniach na Navaľného podporu, ktoré sa konali vo vyše 100 mestách Ruska 23. a 31. januára, ako aj v utorok, v deň jeho pojednávania, zadržaných viac ako 10.000 ľudí. Túto bilanciu zverejnili v stredu ruské médiá, ktoré sa odvolali na zistenia portálu OVD-Info.

Kremeľ je podľa Peskova presvedčený, že orgány činné v trestnom konaní konajú efektívne a v záujme toho, aby výzvy na účasť na nepovolených akciách neviedli k provokáciám a "horším následkom".