Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Peskov: Rusko zatiaľ mierový plán Talianska nevidelo

Na archívnej snímke hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie a niekdajší ruský prezident Dmitrij Medvedev takýto plán a podobné iniciatívy Západu odmieta.

Moskva 24. mája (TASR) - Rusko zatiaľ nevidelo mierový plán pre Ukrajinu, ktorý vypracovalo Taliansko. Moskva však dúfa, že sa k nej nakoniec tento plán prostredníctvom diplomatických kanálov dostane. V utorok to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

O tomto mierovom pláne pre Ukrajinu sa v piatok zmienil taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio, oznámiac, že deň predtým, vo štvrtok, ho predložil generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi.

"Zatiaľ sme ho nevideli, ale dúfame, že sa k nám dostane prostredníctvom diplomatických kanálov a oboznámime sa s ním," povedal Peskov.

Podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie a niekdajší ruský prezident Dmitrij Medvedev takýto plán a podobné iniciatívy Západu odmieta.

"Vyzerá to tak, že tento (mierový) plán nevytvárali diplomati, ale miestni politológovia, ktorí čítali veľa provinčných novín a dokážu pracovať iba ukrajinskými klamstvami," napísal Medvedev v príspevku na sociálnej sieti Telegram.

Taliansky mierový plán zahŕňa medzinárodne organizácie ako OSN, EÚ a Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktoré v ňom vystupujú v úlohe sprostredkovateľov, aby najskôr zorganizovali lokálne prímerie, uviedol Di Maio. Tento plán bol navrhnutý aj predstaviteľom zastupujúcich skupinu G7, dodal.