Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Peskov: Útok na Kachovskú priehradu bol úmyselnou sabotážou Kyjeva

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov 25. mája 2023. Foto: TASR/AP

Z poškodenia priehrady Nova Kachovka, ku ktorému došlo v utorok, sa navzájom obviňujú Moskva a Kyjev.

Moskva 6. júna (TASR) - Kremeľ v utorok vyhlásil, že útok na Kachovskú priehradu v Ruskom okupovanej časti juhoukrajinskej Chersonskej oblasti bol "úmyselnou sabotážou" Kyjeva, ktorý vraj chcel týmto spôsobom odrezať od dodávok vody anektovaný Krymský polostrov. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

"Už teraz môžeme jednoznačne vyhlásiť, že to bola úmyselná sabotáž zo strany Kyjeva," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Jedným z cieľom bolo pripraviť Krym o vodu," dodal.

Z poškodenia priehrady Nova Kachovka, ku ktorému došlo v utorok, sa navzájom obviňujú Moskva a Kyjev. Ukrajina obvinila Rusko, že priehradu zničilo, aby spomalilo ofenzívne akcie ukrajinskej armády v oblasti. Moskva zo zodpovednosti za poškodenie priehrady viní jednotky Kyjeva, ktoré ju vraj ostreľovali.

Poškodenie priehrady vyvolalo obavy zo zaplavenia obývaných oblastí a rizika vzniku jadrovej katastrofy. Poškodená vodná nádrž sa totiž nachádza len zhruba 150 kilometrov od Záporožskej jadrovej elektrárne.

Zničenie novokachovskej priehrady okrem iných odsúdili generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg, nemecký kancelár Olaf Scholz i britský minister zahraničných vecí James Cleverly, ktorý zničenie priehrady označil za "ohavný čin".