Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

PESKOV: Londýn sa bude Moskve musieť ospravedlniť

Nakladanie vecí do nákladného auta pristaveného pred budovou amerického konzulátu v Petrohrade 31. marca 2018. Generálny konzulát USA v Petrohrade v sobotu ukončil svoju činnosť a vysťahovali ho. Stalo sa tak na základe rozhodnutia ruského ministerstva zahraničných vecí, ktoré reagovalo na zatvorenie ruského generálneho konzulátu v americkom meste Seattle, a to v reakcii na útok nervovoparalytickou látkou na bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru v Británii. Okrem zatvorenia amerického generálneho konzulátu v Petrohrade Rusko vyhostilo zo svojho územia aj 60 amerických diplomatov. Foto: TASR/AP

Hovorca Kremľa vyjadril tiež presvedčenie, že obvinenia Británie, že Rusko stojí za útokom na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa, sa nikdy nepotvrdia.

Moskva 4. apríla (TASR) - Londýn sa Rusku bude musieť za obvinenia v kauze Skripaľ ospravedlniť a odpovedať na otázku, na čom boli jeho tvrdenia založené. Uviedol to v utorok podľa agentúry TASS hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

"(Londýn) sa nejakým spôsobom bude musieť ospravedlniť ruskej strane, ale to je ešte určite hudba ďalekej budúcnosti, tento marazmus už zašiel priďaleko," povedal Peskov v reakcii na kauzu Skripaľ.

Vyjadril tiež presvedčenie, že obvinenia Británie, že Rusko stojí za útokom na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa, sa nikdy nepotvrdia. "Britský minister zahraničných vecí, ktorý obvinil prezidenta Putina, a predsedníčka vlády Spojeného kráľovstva, sa teraz svojim kolegom v Európskej únii budú musieť pozrieť do očí," povedal hovorca ruského prezidenta.


Postupne sa začalo potvrdzovať, že "šialené obvinenia, ktoré z britskej strany odzneli v priebehu niekoľkých hodín po incidente, neboli podložené," uviedol Peskov. Reagoval tak na informácie o výskume britských expertov, ktorí nedokázali potvrdiť, že nervovoparalytická látka novičok, ktorou bol pred mesiacom otrávený Skripaľ, pochádza z Ruska.

Podľa Peskova teraz sa ponúka jediná otázka - na čom boli založené tvrdenia Británie. "Britská strana je na to povinná odpovedať," zdôraznil hovorca Kremľa a dodal, že túto otázku otvoria aj na zasadnutí Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW).