Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Barta: Československé múzeum v Darney je výnimočné

Na snímke pomník československých legionárov vo východofrancúzskom mestečku Darney pri spomienkovej udalosti pripomínajúcej 103. výročie odovzdania bojovej zástavy legionárskemu pluku, čím de facto Francúzsko ako vôbec prvá krajina uznala právo na vytvorenie Československa v stredu 30. júna 2021. Foto: TASR – Erik Mader

Slovenská ministerka kultúry okrem znovotvorenia múzea položila veniec k pamätníku československých vojakov.

Darney 30. júna (TASR) – Československé múzeum a výstava venovaná československým legionárom, ktorí sa v tomto východofrancúzskom meste sformovali počas prvej svetovej vojny, je výnimočná aj z pohľadu Slovákov, keďže Slovensko nemá unikátny priestor, ktorý by pripomínal úlohu legionárskej obce pri vzniku samostatného Československa.

O výstave, ktorú v stredu v zrekonštruovaných priestoroch oficiálne otvorila ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO), to povedal riaditeľ Historického múzea Slovenského národného múzea Peter Barta.

„Po zrenovovaní priestorov a vynovení expozície tu návštevníci nájdu nielen samotné predmety, ktoré dokumentujú históriu československých légií, ale interaktívnym spôsobom sa môžu o ich histórii, úlohe i aktivitách v zahraničnom odboji dozvedieť viac,“ uviedol.

Český veľvyslanec vo Francúzsku Michal Fleischmann je rád, že múzeum sa po zrekonštruovaní stáva prístupnejším aj pre Slovákov a Čechov, ktorí sa rozhodnú túto oblasť Francúzska navštíviť.

„Výstava bude prístupná celoročne, takže sa tým otvára väčšia možnosť ho spoznať. Osobne si myslím, že by toto mesto mal poznať každý Čech a Slovák, keďže práve v tomto meste sa zrodilo Československo," uviedol s odkazom na odovzdanie zástavy československým légiám v Darney z rúk prezidenta Raymonda Poincarého 30. júna 1918 – čo bol akt uznania práva na nezávislosť Čechov a Slovákov.

Darneyský starosta Yves Desvernes ocenil na pôde múzea hrdinstvo legionárov, ktorí bojovali po boku Francúzov.

„Môžem Vás uistiť, drahí priatelia z Česka a zo Slovenska, že puto priateľstva, ktoré vzniklo pred 100 rokmi, sa nepretrhne a z francúzskych sŕdc nevymizne vďaka za hrdinstvo, ktoré legionári preukázali na území našej krajiny,“ povedal. Práve preto, aby spomienka na legionárov a ich spojitosť s Darney nevymizla, je podľa neho dôležité, že sa podarilo zrenovovať múzeum a ponúknuť jeho expozíciu v príťažlivej, zmodernizovanej forme.

Stredajšie podujatie v meste Darney pripomína 30. jún 1918, keď vtedajší francúzsky prezident Raymond Poincaré odovzdal československým legionárom zástavu a vyjadril tak súhlas Francúzska s právom českého a slovenského národa na nezávislosť. I preto sa mestečku Darney hovorí „kolíska Československa".

Slovenská ministerka kultúry okrem znovotvorenia múzea položila veniec k pamätníku československých vojakov. Z Darney smeruje do Paríža. V metropole Francúzska sa vo štvtok počas svojej dvojdňovej cesty do Francúzska zúčastní na otvorení výstavy o Milanovi Rastislavovi Šťefánikovi. Stretne sa aj s francúzskou ministerkou kultúry Roselyne Bachelotovou.