Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Petr Pavel na konci volebného súboja v ČR predbehol Andreja Babiša

Kandidát na českého prezidenta Petr Pavel prichádza do volebnej centrály v Prahe po uzatvorení volebných miestností v 1. kole prezidentských volieb v Českej republike v sobotu 14. januára 2023. Prvé kolo sa uskutočnilo v dvoch dňoch, v piatok a sobotu. O post prezidenta Českej republiky sa uchádza osem kandidátov Karel Diviš, Danuše Nerudová a Petr Pavel sú trojicou občianskych kandidátov, ktorým sa podarilo vyzbierať viac než 50.000 podpisov občanov. Andrej Babiš, Jaroslav Bašta, Pavel Fischer, Marek Hilšer a Tomáš Zima sú politickými kandidátmi, ktorých podporili poslanci či senátori. Ak žiaden kandidát nezíska v prvom kole nadpolovičnú väčšinu z celkového počtu platných hlasov, 27. a 28. januára sa uskutoční druhé kolo volieb. Foto: FOTO TASR/AP

Po sčítaní takmer všetkých hlasov získal Pavel zatiaľ 35,26 percenta hlasov a predbehol tak Babiša, ktorý je tesne za ním si ziskom 35,13 percenta hlasov.

Praha 14. januára (TASR) - Po sčítaní vyše 99 percent hlasov vyhráva zatiaľ prvé kolo prezidentských volieb v Česku Petr Pavel. Predbehol tak Andreja Babiša, ktorý doposiaľ vo voľbách viedol. TASR o tom informuje podľa predbežných výsledkov volieb, ktoré zverejnil Český štatistický úrad.

Po sčítaní takmer všetkých hlasov získal Pavel zatiaľ 35,26 percenta hlasov a predbehol tak Babiša, ktorý je tesne za ním si ziskom 35,13 percenta hlasov.

"Mám veľkú radosť, všetci to vidia... Usmieval by som sa viac, keby ten rozdiel bol desaťpercentný. No toto je taký rozdiel, že v ňom skôr vidím tu ťažkú prácu do druhého kola," reagoval Pavel.

Na začiatku sčítavania viedol Babiš o takmer desať percent hlasov, ku koncu sčítavania však bol rozdiel medzi Pavlom a Babišom stále tesnejší. Je už isté, že obaja kandidáti postúpia do druhého kola volieb, ktoré sa uskutoční o dva týždne, 27. a 28. januára.

Do druhého kola sa nedostala tretia Danuše Nerudová, ktorá zatiaľ získala 13,9 percenta hlasov zúčastnených voličov. Prezidentská kandidátka už zagratulovala „demokratickému víťazovi“ Pavlovi a uviedla, že v druhom kole podporí Pavla.

Za nimi sa v poradí podľa počtu hlasov umiestnili Pavel Fischer, Jaroslav Bašta, Marek Hilšer, Karel Diviš a Tomáš Zima. Rovnako aj Fischer už avizoval, že v druhom kole podporí Petra Pavla.

Volebná účasť dosiahla približne 68 percent, čo je viac ako v predchádzajúcich prezidentských voľbách v roku 2018, uvádza ČT 24.

Občania Českej republiky si mohli v piatok a v sobotu voliť v prvom kole volieb nového prezidenta alebo prezidentku. Volebné miestnosti sa zatvorili o 14.00 h. Svoj hlas mohlo odovzdať 8,3 milióna oprávnených voličov, o ktorých priazeň sa uchádzali ôsmi prezidentskí kandidáti.