Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Petr Pavel zverejnil výsledky zdravotnej prehliadky

Na archívnej snímke Petr Pavel. Foto: TASR Jaroslav Novák

Zvolený prezident Petr Pavel je zdravý a vitálny 62-ročný muž, ktorý je schopný vykonávať všetky povinnosti v rámci funkcie prezidenta ČR, zhodnotil lekár.

Praha 7. marca (TASR) - Zvolený český prezident Petr Pavel v utorok zverejnil správu zo zdravotnej prehliadky, ktorú absolvoval pred dvomi týždňami v Ústrednej vojenskej nemocnici (ÚVN) v Prahe. Podľa jej výsledkov je schopný vykonávať všetky prezidentské povinnosti bez výnimky, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Komplexné vyšetrenia preukázali, že zvolený prezident je zo zdravotného hľadiska plne spôsobilý na vykonávanie služby vrátane všetkých náležitých povinností bez akýchkoľvek výnimiek," konštatoval internista a riaditeľ ÚVN Miroslav Zavoral.

Okrem podrobného fyzického vyšetrenia a laboratórnych krvných testov urobil Zavoral na žiadosť Pavla ďalšie špecializované vyšetrenia pľúc, srdca či prostaty. Väčšina výsledkov bola priaznivá, laboratórne vyšetrenia však ukázali napríklad vyššiu hodnotu cholesterolu v krvi.

"Zvolený prezident Petr Pavel je zdravý a vitálny 62-ročný muž, ktorý je schopný vykonávať všetky povinnosti v rámci funkcie prezidenta ČR," zhodnotil na záver lekár.

Zavoral bol ošetrujúcim lekárom aj dosluhujúceho prezidenta Miloša Zemana. Ten mu vlani udelil štátne vyznamenanie – medailu Za zásluhy I. stupňa.

Pavel ešte pred voľbami avizoval, že v prípade zvolenia absolvuje komplexnú zdravotnú prehliadku a jej výsledky zverejní. Správu zo svojich vyšetrení ešte pred voľbami zverejnila kandidátka Danuše Nerudová. Odchádzajúci prezident Miloš Zeman, ktorý bol počas výkonu funkcie opakovane hospitalizovaný, informácie o svojom zdravotnom stave takmer neposkytoval.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)