Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Petřín svietil vo farbách Británie na počesť kráľovnej

Pražská lanovka z Újezdu na kopec Petřín. Foto: TASR Bohdan Kopčák

Veľvyslanectvo Veľkej Británie v Prahe podľa Českej televízie krátko po oznámení úmrtia panovníčky stiahlo vlajku na pol žrde.

Praha 8. septembra (TASR) - Petřínska rozhľadňa v Prahe svietila na počesť zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. v britských farbách. O rozhodnutí informoval pražský primátor Zdeněk Hřib na sociálnej sieti, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Veľvyslanectvo Veľkej Británie v Prahe podľa Českej televízie krátko po oznámení úmrtia panovníčky stiahlo vlajku na pol žrde. V priebehu niekoľkých hodín sa na schodoch pred ambasádou vytvorilo pietne miesto, kde ľudia nosili kvety a zapaľovali sviečky.

Český Deník N pripomenul, že do Česka prišla kráľovná Alžbeta II. raz, v marci 1996. V sprievode vtedajšieho prezidenta Václava Havla navštívila Prahu a Brno. Vo vysielaní stanice ČT24 na jej návštevu spomínal vtedajší Havlov hovorca Ladislav Špaček. "Spomínam si na niekoľko rozhovorov s ňou. Jej prejav bol veľmi vrúcny," povedal Špaček.

Stretla sa však so všetkými tromi porevolučnými prezidentmi. V Buckinghamskom paláci pred piatimi rokmi prijala Miloša Zemana. Ten v kondolenčnom liste, ktorý vo štvrtok poslal kráľovi Karolovi III., napísal, že stretnutie s panovníčkou v roku 2017 bolo jedným z najsilnejších momentov jeho pôsobenia v prezidentskom úrade.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)