Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Petrohradský gubernátor je podozrivý z plagiátorstva

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rozhlasová stanica Slobodná Európa (RFE/RL) uviedla, že nepriznané citácie sa našli v piatich Beglovových článkoch uverejnených vo vedeckom časopise Ekonomické vedy.

Petrohrad 6. mája (TASR) - Alexandr Beglov, ktorý je dočasne poverený funkciou gubernátora ruského mesta Petrohrad, je podozrivý z plagiátorstva a mohol by prísť o svoj vedecký titul. Informovala o tom v pondelok rozhlasová stanica Echo Moskvy s tým, že Beglov sa zatiaľ k prípadu nevyjadril.

Správu o tejto kauze priniesol aj denník Novaja gazeta, pričom spresnil, že nesprávne zdrojované citácie vo viacerých vedeckých článkoch Alexandra Beglova objavil spolok Dissernet, ktorý kontroluje diplomové a vedecké práce politikov a verejných činiteľov a preveruje podozrenia z možného plagiátorstva.

Rozhlasová stanica Slobodná Európa (RFE/RL) uviedla, že "nepriznané citácie" sa našli v piatich Beglovových článkoch uverejnených vo vedeckom časopise Ekonomické vedy (Ekonomičeskije nauki). Dva články boli pritom údajne uverejnené dvakrát - s identickým textom, ale odlišným názvom.

Jeden zo zakladateľov spolku Dissernet, ruský novinár Sergej Parchomenko, podľa RFE/RL s odvolaním sa na odborníkov uviedol, že Beglov vo svojich článkoch o ekonomike kozáctva bez odvolávania sa na originál a bez rešpektovania pravidiel platných pre vedecké citácie "aktívne využil" materiály z dizertačnej práce historika Vladimira Truta nazvanej Kozáctvo Ruska v čase revolúcie roku 1917 a na počiatku občianskej vojny, ako aj z jeho ďalších vedeckých publikácií.

Spoluzakladateľ spolku Dissernet Andrej Zajakin si podľa denníka Novaja gazeta myslí, že články publikované pod menom Beglova mohla napísať niektorá z firiem, ktoré predávajú vedecké publikácie.

Beglov sa podľa Zajakina prezradil tým, že pod jeho článkami je ako kontaktná adresa uvedené sídlo firmy, ktoré vedecké články "píše" na objednávku.

Inkriminovanú firmu svojho času viedol Fiodor Sterlikov, ktorý teraz šéfuje oddeleniu teoretickej ekonómie na Moskovskej štátnej technickej univerzite a je zástupcom šéfredaktora časopisu Ekonomické vedy.

Experti Dissernetu majú podozrenie, že Sterlikov je za 28 falošnými diplomovými a 40 dizertačnými prácami z oblasti ekonómie a ich obhajobami.

Novaja gazeta dodala, že predsedníctvo Najvyššej atestačnej komisie ruského ministerstva školstva nedávno odňalo akademický titul poslancovi Štátnej dumy Jevgenijovi Moskvičovovi.

Stalo sa tak po tom, ako Dissernet zistil, že jeho dizertačná práca je plagiátom. Šéf spomínanej atestačnej komisie Vladimir Filippov však neskôr vyhlásil, že Moskvičov sa vedeckého titulu vzdal sám.