Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Čína má 1756 nových prípadov nákazy koronavírusom, mŕtvych je 2011

Lekár Kchung Jüe-feng, ktorý sa vyliečil z nákazy novým koronavírusom, daruje krvnú plazmu v čínskom meste Wu-chan 18. februára 2020. Foto: TASR/AP

Okrem Číny sa infekčné ochorenie Covid-19 objavilo v 26 ďalších krajinách, pričom po jednej osobe zabilo v Hongkongu, na Taiwane, v Japonsku, Francúzsku a na Filipínach.

Moskva 19. februára (TASR) - Rusko bude čínskym občanom naďalej vydávať víza na oficiálne služobné cesty, ako aj obchodné, humanitárne a tranzitné víza. V stredu to uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí a objasnilo tým podmienky rozsiahleho zákazu vstupu pre Číňanov, oznámeného v predchádzajúci deň.

Zákaz vstúpi do platnosti vo štvrtok o polnoci moskovského času (22.00 h SEČ). Oznámila ho ruská vláda v utorok v súvislosti s epidémiou nového koronavírusu, ktorá prepukla v Číne. Vírusom sa nakazilo po celom svete už vyše 75.000 ľudí a zomrelo naň viac ako 2000 osôb, pripomenula tlačová agentúra AP.

Rusko zavádza zákaz pre "zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu" v Číne, napísal vo vyhlásení úrad podpredsedníčky vlády pre zdravotníctvo Tatiany Golikovovej.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí však v stredu vysvetlilo, že zákaz je dočasný a týka sa iba návštevníkov s turistickými, súkromnými, študentskými a pracovnými vízami. Vstup osôb s úradnými, obchodnými, humanitárnymi a tranzitnými vízami nebude obmedzovaný.

"Znovu potvrdzujeme našu ochotu pokračovať v úzkej spolupráci s Čínou, aby sme efektívne odstránili túto spoločnú hrozbu," dodal rezort ruskej diplomacie vo vyhlásení.

Rusko má zatiaľ iba tri potvrdené prípady ochorenia COVID-19 spôsobeného novým koronavírusom - dvoch čínskych občanov v Rusku, ktorých vyliečili a prepustili, a ruského občana nakazeného na výletnej lodi Diamond Princess, ktorá od začiatku februára kotví v prístave japonského mesta Jokohama, pričom až do stredy bola v karanténe.

Ruské úrady však podnikli rozsiahle kroky, aby zabránili vírusu šíriť sa v krajine - napríklad preventívne hospitalizovali stovky ľudí a monitorujú aj vyše 14.000 osôb po ich návrate z Číny.

Rusko zastavilo tiež väčšinu leteckej dopravy do Číny, pozastavilo všetky vlakové spoje do Číny a Severnej Kórey a dočasne zastavilo vydávanie pracovných víz pre čínskych občanov. Čínski študenti študujúci v Rusku dostali príkaz, aby sa skôr ako 1. marca z Číny nevrátili.

Tento mesiac ruský premiér Michail Mišustin vyhlásil, že Rusko možno začne deportovať cudzincov nakazených novým vírusom.


Koronavírus spôsobil dočasné zníženie emisií CO2



V dôsledku epidémie koronavírusu sa v Číne dočasne znížilo množstvo emisií oxidu uhličitého (CO2) až o štvrtinu. Vyplýva to z analýzy zverejnenej v stredu na webovej stránke Carbon Brief, píše britský denník The Guardian.

Po tom, čo čínski predstavitelia zaviedli opatrenia zamerané na zamedzenie šírenia nákazy, sú spotreba elektriny aj priemyselná produkcia hlboko pod bežnou úrovňou. Každodenné údaje o množstve uhlia spáleného v elektrárňach sú najnižšie za posledné štyri roky a prevádzka ropných rafinérií v provincii Šan-tung je na najnižšej úrovni od roku 2015, uvádza sa v správe.

Autorom analýzy je Lauri Myllyvirta, analytik Centra pre výskum energie a čistoty vzduchu (CREA). Ako napísal, aktuálne namerané hodnoty oxidu dusičitého (NO2) v ovzduší v Číne sú o 36 percent nižšie než za rovnaké dvojtýždňové obdobie počas minulého roka.

Vlani Čína vypustila za sledované obdobie dvoch týždňov približne 400 ton CO2. Opatrenia na ochranu pred koronavírusom tak celosvetové emisie mohli znížiť o sto ton CO2, píše sa v analýze.

Myllyvirta ale upozorňuje, že ide len o krátkodobý dosah, a pripomína, že podobné opatrenia na týždeň či dlhší čas sú v Číne bežné. Zníženie produkcie elektrickej energie a množstva emisií o 25 percent na obdobie dvoch týždňov by celoročné údaje znížilo len o zhruba jedno percento. Dlhodobejší dosah by podľa autora štúdie mohol mať znížený dopyt zo strany spotrebiteľov v dôsledku nevyplácania miezd počas koronavírusovej epidémie. Predaj áut má napríklad v januári a februári podľa predbežných odhadov poklesnúť o 25 - 30 percent.

Celkovo viedli opatrenia čínskej vlády k zníženiu produkcie v kľúčových priemyselných odvetviach o 15 - 40 percent. Koronavírus má výrazný vplyv na čínsku ekonomiku. V posledných dňoch ale Čína prijala opatrenia na opätovnú stimuláciu výroby po tom, ako boli továrne zatvorené približne desať dní po oslavách čínskeho lunárneho nového roka, aby tak pomohli obmedziť šírenie infekcie.

Južná Kórea potvrdila 20 nových prípadov nákazy koronavírusom



Južná Kórea v stredu potvrdila 20 nových prípadov nákazy koronavírusom, čím sa ich celkový počet v krajine zvýšil na 51. Všetci nakazení sú v karanténe a podstupujú liečbu, informovala agentúra Jonhap.

Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC) uviedlo, že 18 nových pacientov sa objavilo v meste Tegu, ktoré leží 300 kilometrov južne od Soulu v provincii Severný Kjongsang.

Kórejské úrady zároveň informovali, že 61-ročná žena, ktorá je 31. potvrdenou infikovanou osobou, je zrejme "superprenášačom". Údajne nakazila najmenej 15 ľudí a do kontaktu prišla celkovo so 166 osobami. Žena žijúca v meste Tegu, dostala horúčku 10. februára a v utorok bol u nej potvrdený koronavírus SARS-CoV-2. V januári navštívila Soul a keďže pokračovala vo svojom každodennom živote a používala verejnú dopravu, existujú obavy, že mohla nakaziť aj ďalších ľudí.

Z predbežného epidemiologického vyšetrovania vyplýva, že potenciálna superprenášačka sa zúčastnila na viacerých bohoslužbách v tom istom kostole, rovnako ako aj ľudia, u ktorých sa vírus najnovšie zistil, a takisto bola v priamom kontakte s jednou osobou v nemocnici v Tegu.

Zdravotníci plánujú testovať na prítomnosť vírusu všetkých, ktorí sa zúčastnili na bohoslužbách súčasne s nakazenou pacientkou.

Hoci nie je pojem superprenášača presne definovaný, väčšinou sa ním označuje človek, ktorý ochorením infikuje viac ako desať ľudí.

Stovky ľudí opustili výletnú loď, koronavírus sa potvrdil u ďalších 79



Nákaza novým koronavírusom sa potvrdila u ďalších 79 pasažierov veľkej výletnej lode Diamond Princess (Diamantová princezná), ktorá od začiatku februára kotví v prístave japonského mesta Jokohama, pričom až do stredy bola v karanténe. Oznámilo to v stredu japonské ministerstvo zdravotníctva, z ktorého vyhlásenia citovala spravodajská stanica CNN.

Ministerstvo uviedlo, že 68 zo 79 nových prípadov je bezpríznakových. Najnovšie prípady sa zistili z výsledkov testov, ktorým podrobili 607 ľudí na palube lode. Počet prípadov infekcie, ktoré sa na lodi potvrdili, tak stúpol na 621.

Z lode Diamond Princess vystúpilo v stredu približne 800 pasažierov, povedal pre CNN predstaviteľ japonského ministerstva zdravotníctva, presné číslo však neuviedol. Na lodi sa pred ich odchodom nachádzalo v stredu ráno približne 3100 pasažierov a členov posádky.

Zvyšní pasažieri sú občanmi Kanady, Austrálie, Talianska a ďalších krajín, pričom na palube lode momentálne čakajú na evakuáciu do svojej vlasti.

Z lode už počas uplynulého víkendu evakuovali vyše 300 občanov USA, ktorí sú momentálne v karanténe na amerických vojenských základniach.

Počet úmrtí na Covid-19 v pevninskej Číne dosiahol na konci utorka číslo 2011



Pevninská Čína nahlásila v stredu 1756 nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, ktorý spôsobuje ochorenie Covid-19. Podľa miestnych zdravotníckych zdrojov, ktoré cituje tlačová agentúra Reuters, momentálne činí táto bilancia v pevninskej Číne 74.185 potvrdených prípadov.

Počet úmrtí na Covid-19 v pevninskej Číne dosiahol na konci utorka číslo 2011, čo je oproti predchádzajúcemu dňu zvýšenie o 143 mŕtvych. Epicentrum epidémie, provincia Chu-pej, zaznamenala 1693 nových potvrdených prípadov nákazy a 139 nových úmrtí. Mimo tejto provincie sa však šírenie vírusu postupne spomaľuje.



Renomovaný čínsky epidemiológ Čung Nan-šan na utorkovej tlačovej konferencii uviedol, že k prenosu nového koronavírusu z človeka na človeka stále dochádza vo Wu-chane, hlavnom meste zmienenej provincie.

Okrem Číny sa infekčné ochorenie Covid-19 objavilo v 26 ďalších krajinách, pričom po jednej osobe zabilo v Hongkongu, na Taiwane, v Japonsku, Francúzsku a na Filipínach.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) nezaznamenala pretrvávajúce lokálne šírenia vírusu až na niekoľko špecifických prípadov, akým je napríklad výletná loď Diamond Princess. Toto plavidlo sa momentálne nachádza v karanténe v prístave japonského mesta Jokohama, pričom na jeho palube bolo potvrdených už 542 prípadov nákazy novým koronavírusom.

Irán potvrdil prvé dva prípady nákazy novým koronavírusom


Iránske úrady v stredu potvrdili prvé dva prípady nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2 v krajine.

Iránske ministerstvo zdravotníctvo informáciu o výskyte koronavírusu SARS-CoV-2 u dvoch osôb potvrdilo podľa agentúry ISNA s tým, že oba prípady boli zistené v meste Kom v posledných dvoch dňoch a pacienti, ktorí boli umiestnení do karantény, budú podrobení ďalšiemu testovaniu.

Mesto Kom, ktoré leží približne 140 kilometrov južne od iránskej metropoly Teherán, má viac ako 1,2 milióna obyvateľov a je siedmym najväčším mestom v Iráne.

Kambodža: Loď MS Westerdam opustili už všetci pasažieri


Loď MS Westerdam, ktorej pre obavy zo šírenia nového koronavírusu odmietli povoliť vstup do svojich prístavov viaceré ázijské krajiny, preto napokon zakotvila v Kambodži, opustilo aj zostávajúcich 233 pasažierov po tom, čo sa u nich nákaza koronavírusom nepotvrdila.

Výletná loď MS Westerdam (v pozadí) sa plaví do prístavu pri pobreží Kambodže v meste Sihanoukville.
Foto: TASR/AP


Hongkong potvrdil druhé úmrtie na koronavírus


Hongkong oznámil v stredu druhé úmrtie v dôsledku nákazy novým druhom koronavírusu. Ide o 70-ročného muža, ktorý už predtým trpel viacerými ochoreniami.

Hongkončan bol jedným zo 62 potvrdených prípadov nákazy v Hongkongu, uviedla hovorkyňa miestnej Nemocnice princeznej Margaréty.

Južná Kórea evakuovala svojich prvých občanov z lode Diamond Princess


Prezidentský letecký špeciál priviezol v stredu do vlasti šesť Juhokórejčanov z výletnej lode Diamond Princess, ktorá je v súvislosti s novým koronavírusom v karanténe a kotví pri pobreží Japonska. Podľa tlačovej agentúry Jonhap budú evakuované osoby prevezené do karantény na Medzinárodnom letisku Inčchon najmenej na dobu dvoch týždňov.

Zdravotnícke zdroje predtým uviedli, že na lodi sa nachádza celkovo 14 Juhokórejčanov vrátane piatich členov posádky.

Plavidlo s približne 3700 ľuďmi na palube kotví za karanténnych podmienok v japonskom prístave Jokohama od 3. februára, keď mužovi, ktorý sa vylodil v Hongkongu, diagnostikovali nový koronavírus. Na lodi sa infikovalo viac než 540 osôb; ide o najväčšiu koncentráciu nákazy mimo pevninskej Číny, kde epidémia vypukla.

Južná Kórea minulý týždeň vyslala do najviac postihnutého čínskeho mesta Wu-chan tri charterové lety, ktoré evakuovali juhokórejských občanov a ich čínskych rodinných príslušníkov.

Soul potvrdil v stredu 46 prípadov nákazy novým koronavírusom, ktorý si v Číne vyžiadal už vyše 2000 mŕtvych. Vírus sa rozšíril do viac než dvoch desiatok krajín, pričom spôsobil rozsiahle ekonomické a dopravné problémy.

Plavidlo s približne 3700 ľuďmi na palube kotví za karanténnych podmienok v japonskom prístave Jokohama od 3. februára.
Foto: TASR/AP


V Iráne zomreli na koronavírus dvaja ľudia, u ktorých predtým nákazu potvrdili


Dvaja Iránci, u ktorých v stredu potvrdili nákazu novým koronavírusom SARS-CoV-2, neskôr v nemocnici v meste Kom tomuto ochoreniu podľahli. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na riaditeľa miestnej lekárskej univerzity, ktorého citovala iránska tlačová agentúra Mehr.

Úmrtie oboch pacientov potvrdil na Twitteri aj hovorca iránskeho ministerstva zdravotníctva.

V stredu iránske úrady potvrdili prvé dva prípady nákazy novým koronavírusom v krajine. Iránske ministerstvo zdravotníctvo informáciu o výskyte koronavírusu SARS-CoV-2 u dvoch osôb potvrdilo podľa agentúry ISNA s tým, že oba prípady boli zistené v meste Kom v posledných dvoch dňoch a pacienti, ktorí boli umiestnení do karantény, budú podrobení ďalšiemu testovaniu.

Čína, odkiaľ sa koronavírus začal šíriť, nahlásila v stredu 1749 nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, ktorý spôsobuje ochorenie Covid-19.

Vírusom sa nakazilo po celom svete už vyše 75.000 ľudí a zomrelo naň viac ako 2000 osôb.
Lekár Kchung Jüe-feng, ktorý sa vyliečil z nákazy novým koronavírusom, daruje krvnú plazmu v čínskom meste Wu-chan 18. februára 2020. Predstavitelia čínskeho zdravotníctva vyzvali v pondelok pacientov, ktorí sa vyliečili z nákazy novým koronavírusom, aby darovali krv. Z nej sa potom môže získať plazma na liečbu iných chorých ľudí, ktorí sa nachádzajú v kritickom stave.
Foto: TASR/AP

Čína prvýkrát hlásila viac nových vyliečených ľudí než nakazených


Epidémia nového koronavírusu šíriaceho sa zo stredočínskeho mesta Wu-chan dosiahla v stredu sľubný medzník, keďže Čína prvýkrát nahlásila viac nových uzdravených ľudí než nových nakazených. Informoval o tom portál Shanghaiist.

Za posledných 24 hodín prepustili z nemocnice 2159 pacientov vyliečených z nákazy koronavírusom - pre porovnanie, nových potvrdených prípadov nákazy je iba 1753.

Na rozdiel od značného minulotýždňového nárastu infekcií, spôsobeného zmenou v klasifikovaní a diagnostikovaní vírusu, počet nových prípadov nákazy potom už postupne klesal.

Tento trend potvrdzuje predpovede čínskych odborníkov, podľa ktorých má epidémia vrcholiť niekedy tento mesiac a môže sa skončiť do apríla.

Medzitým však epidémia dosiahla ďalší medzník - počet mŕtvych v Číne totiž prekročil 2000.

Približne za mesiac sa koronavírusom v Číne nakazilo vyše 74.000 ľudí. Teraz je vyliečených 14.720 osôb, napísal portál Shanghaiist.

Koronavírus znížil export Ruska do Číny za šesť týždňov roka takmer o tretinu


Export Ruska do Číny klesol v prvom mesiaci tohto roka o viac než pätinu. Následne sa tempo poklesu ešte zrýchlilo a za šesť týždňov roka klesol vývoz takmer o tretinu. Dôvodom je šírenie nového koronavírusu v Číne, čo v druhej najväčšej svetovej ekonomike viedlo k výraznému zníženiu dopytu.

Podľa ruského denníka Izvestija, ktorý sa odvolal na údaje ruskej colnej správy na Ďalekom východe, export do Číny klesol v januári medziročne o 21 % na 620.000 ton. Za prvých 10 dní februára sa tempo poklesu prudko zrýchlilo, pričom za toto obdobie klesol vývoz medziročne o polovicu na 118.000 ton.

Situácia v Číne je pre Rusko dôležitá a prípadné predlžovanie obmedzení pre šírenie vírusu sa môže na ruskej ekonomike výrazne odraziť. Ruská vláda totiž v dôsledku sankcií západných štátov v roku 2014 začala pozornosť presúvať práve na Čínu.

"Spomaľovanie rastu čínskej ekonomiky predstavuje pre ruský obchod nemalé riziko," povedala hlavná analytička Nordea Bank pre Rusko Tatiana Jevdokimovová, keďže Čína je najväčším obchodným partnerom Ruska. "Čím dlhšie budú ekonomické aktivity v Číne obmedzené, tým je vyššie riziko výrazného narušenia logistických reťazcov a produkcie," dodala Jevdokimovová.

Všetci evakuovaní Ukrajinci z provincie Chu-pej sú podľa ukrajinského ministerstva zdraví


Všetci Ukrajinci, ktorých úrady v stredu evakuujú z čínskej provincie Chu-pej, v ktorej sa nachádza ohnisko nákazy, mesto Wu-chan, sú zdraví. S odvolaním sa na štátneho tajomníka ukrajinského ministerstva zdravotníctva o tom informovala agentúra Reuters.

"Všetci sú zdraví. Nič nám nehrozí", povedal v televíznom vysielaní štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Dmytro Kovaľ.

Ukrajina evakuuje z provincie Chu-pej 48 svojich občanov. Do Kyjeva by mali doraziť charterovým letom vo štvrtok ráno. V rovnakom lietadle sedí takisto osem Argentíncov a niekoľko ďalších občanov iných krajín.