Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pfizer a BioNTech vyvíjajú mRNA vakcínu proti pásovému oparu

Na snímke logo firmy Pfizer pred kanadským firemným sídlom v Montreale 9. novembra 2020. Foto: TASR/AP

Klinické skúšky mRNA vakcíny proti pásovému oparu sa majú začať v druhej polovici tohto roka.

Mainz/New York 5. januára - Nemecká farmaceutická firma BioNTech a jej americký partner Pfizer v stredu oznámili, že plánujú spoločne vytvoriť vakcínu proti pásovému oparu na základe technológie mRNA, ktorú použili aj pri výrobe očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19. Informovala o tom agentúra DPA.

Klinické skúšky mRNA vakcíny proti pásovému oparu sa majú začať v druhej polovici tohto roka.

Pásový opar je infekčné kožné ochorenie spôsobené herpetickým vírusom Varicella zoster. Predovšetkým u detí vyvoláva tento vírus najprv ovčie kiahne. Po ich ústupe však vírus ostáva doživotne v nervových gangliách človeka a neskôr – vo vyššom veku či poklese imunity – môže vyvolať pásový opar. Typicky sa spočiatku prejavuje pálčivou bolesťou na oblasti kože inervovanej z napadnutého ganglia. Neskôr sa na danom mieste objaví pás pľuzgierikov. Ochorenie sa lieči podávaním virostatík. Bolesť v zasiahnutých nervoch však môže pretrvávať aj po ústupe vonkajších príznakov.

V Nemecku podľa údajov Inštitútu Roberta Kocha ochorie ročne na pásový opar 300.000 ľudí. Z nich päť percent má vážnejší priebeh ochorenia.

Proti pásovému oparu existuje očkovanie na tradičnej báze inaktivovaného vírusu. V prípade novej vakcíny použijú antigénovú technológiu Pfizeru a skúsenosti BioNTechu z technológie mediátorovej RNA, informovali predstavitelia oboch spoločností. Náklady na vývoj aj následné zisky si firmy rozdelia.

Podľa riaditeľa BioNTechu Ugura Šahina je cieľom vytvoriť vakcínu s "výhodným profilom rizík a vysokou účinnosťou".

Podobne ako pri vakcíne proti covidu bude mať Pfizer právo uviesť na trh aj očkovaciu látku proti pásovému oparu na celom svete – s výnimkou Nemecka, Turecka a niektorých zatiaľ nešpecifikovaných krajín, kde bude mať marketingové práva BioNTech.