Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pfizer požiadal EÚ o povolenie aplikovať šesť dávok z jednej ampulky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V ČR už vstúpilo do platnosti nariadenie, aby sa z jednej ampulky vakcíny proti novému koronavírusu mohlo použiť šesť dávok namiesto doterajších piatich.

Haag 31. decembra (TASR) - Americko-nemecké konzorcium Pfizer-BioNTech požiadalo o povolenie na aplikáciu šiestich dávok z jednej ampulky očkovacej látky proti novému koronavírusu namiesto súčasných piatich. Oznámila to Európska lieková agentúra (EMA), píše agentúra AP.

Žiadosť spoločností Pfizer-BioNTech v čo najkratšom možnom čase preskúma Výbor EMA pre lieky na humánne použitie (CHMP). Ak zistí, že z každej ampulky s vakcínou možno konzistentne extrahovať šesť dávok, odporučí schváliť túto zmenu. Aplikovať vakcínu týmto spôsobom bude v takomto prípade možné vo všetkých krajinách EÚ.

Americká firma Pfizer vo svojom vyhlásení uviedla, že jej ampulky obsahujú dostatok vakcíny na najmenej päť dávok a použitie zvyšného množstva sa môže líšiť v závislosti od typu používaných ihiel a injekčných striekačiek.

Podľa spoločnosti je rozhodnutie týkajúce sa prípravy a podávania dávok vakcíny na miestnych zdravotných úradoch.

V ČR vstúpilo v stredu do platnosti nariadenie, aby sa z jednej ampulky vakcíny proti novému koronavírusu mohlo použiť šesť dávok namiesto doterajších piatich. Podľa českého premiéra Andreja Babiša, toto rozhodnutie týkajúce sa vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech umožní zaočkovať omnoho viac ľudí.

Český premiér už v pondelok upozornil, že v každej ampulke vakcíny Pfizer/BioNTech je ešte jedna dávka navyše, ktorá sa vyhadzuje. Ide o rezervu, ktorá má garantovať, že každej ampulke bude päť dávok s minimálnym obsahom 0,3 mililitra. K takémuto kroku aj bez stanoviska EMA pristúpilo Taliansko, ako členský štát EÚ, a tiež USA, Švajčiarsko, Británia a Izrael.