Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pfizer sa s USA dohodol na dodávke experimentálneho lieku proti covidu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Predbežné výsledky klinických testov potvrdili, že tento liek môže u pacientov z vysokorizikových skupín znížiť pravdepodobnosť hospitalizácie alebo úmrtia o takmer 90 percent.

Washington 18. novembra (TASR) - Americká spoločnosť Pfizer vo štvrtok oznámila, že za 5,3 miliardy dolárov dodá americkej vláde svoj experimentálny liek proti ochoreniu COVID-19 Paxlovid v množstve použiteľnom na 10 miliónov liečebných cyklov. Použitie lieku ešte musia schváliť príslušné úrady, informovala agentúra AFP.

Pfizer v utorok požiadal americký Úrad pre kontrolu liečiv (FDA) o schválenie Paxlovidu na núdzové použitie.

Predbežné výsledky klinických testov potvrdili, že tento liek môže u pacientov z vysokorizikových skupín znížiť pravdepodobnosť hospitalizácie alebo úmrtia o takmer 90 percent v prípade, že je podaný v priebehu troch dní od nástupu príznakov ochorenia COVID-19.

Generálny riaditeľ spoločnosti Pfizer Albert Bourla vyjadril nadšenie z nedávnych výsledkov testov účinnosti Paxlovidu. Pfizer by mal začať dodávať tento liek americkej vláde ešte v priebehu tohto roka. Dodávky sú zazmluvnené do konca budúceho roka.

Spoločnosť sa podľa Bourlu chystá rokovať s vládami ďalších krajín s cieľom zabezpečiť prístup k tomuto lieku ľuďom všade na svete.

Pfizer v utorok uzavrel dohodu so skupinou Medicines Patent Pool (MPP), podporovanou OSN, ktorá umožní sublicencovanú výrobu a dodávky tohto lieku pre 95 chudobnejších krajín, v ktorých žije viac ako polovica svetovej populácie.