Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Philippe: Francúzsko musí zostať zmobilizované proti koronavírusu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Francúzske médiá uvádzajú, že v piatok popoludní sa uskutoční ďalšie rokovanie francúzskeho krízového štábu.

Paríž 27. marca (TASR) - Francúzsky premiér Édouard Philippe v piatok priznal, že epidemiologická situácia v krajine je vážna a tak rýchlo sa nezlepší. "Bude treba vydržať," zdôraznil.

Po videokonferencii s predstaviteľmi regiónov predseda francúzskej vlády médiá informoval o "extrémne vysokom" náraste počtu prípadov nakazených koronavírusom v krajine a varoval, že situácia bude v nasledujúcich dňoch "zložitá". Vyhlásil, že Francúzsko musí "zostať mimoriadne mobilizované".

"Nachádzame sa v kríze, ktorá bude trvať, v sanitárnej situácii, ktorá sa tak skoro nezlepší," povedal Philippe a dodal, že epidémia sa ako "vlna valí cez regióny Ile-de-France, Hauts de France i ďalšie oblasti po celom Francúzsku a je mimoriadne mohutná", pričom "vystavuje celý zdravotnícky systém, celý nemocničný systém obrovskému tlaku".

Francúzske médiá uvádzajú, že v piatok popoludní sa uskutoční ďalšie rokovanie francúzskeho krízového štábu. O stratégii vlády v boji proti epidémii budú premiér Philippe a minister zdravotníctva Olivier Véran informovať v sobotu dopoludnia.

Spravodajský portál LCI uviedol, že v noci na piatok francúzsky prezident Emmanuel Macron na svojom účte na sociálnej sieti Twitter oznámil, že spoločne so svojím americkým náprotivkom Donaldom Trumpom chystajú "významnú novú iniciatívu" na boj proti novému koronavírusu. Bližšie podrobnosti zatiaľ nie sú známe. Do iniciatívy sú podľa Macrona zapojené okrem USA a Francúzska aj ďalšie štáty.

Biely dom podľa LCI na margo rokovania Macrona s Trumpom vyhlásil, že obaja vedúci predstavitelia sa dohodli na "dôležitosti úzkej spolupráce prostredníctvom krajín (združených v organizáciách) G7, G20 a P5 (päť stálych členov Rady bezpečnosti OSN), aby pomohli multilaterálnym organizáciám - vrátane Svetovej zdravotníckej organizácie, Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky - rýchlo ukončiť pandémiu a minimalizovať jej vplyv na ekonomiku.

Spojené štáty a Francúzsko patria medzi krajiny, ktoré epidémia koronavírusu postihla najviac. Počet nakazených v Spojených štátoch rastie exponenciálne a sú obavy, že sa môžu čoskoro stať epicentrom pandémie.

Podľa bilancie zo štvrtka večera od vypuknutia epidémie choroby COVID-19 jej vo Francúzsku v nemocniciach podľahlo 1696 ľudí. Nateraz je nemocničnej starostlivosti 13.904 pacientov, z ktorých 3375 potrebuje intenzívnu starostlivosť.