Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V maďarských opozičných premiérskych primárkach budú piati kandidáti

Gergely Karacsony, archívne foto. Foto: TASR/AP

Nezáleží na počte odporúčacích listov, skutočnú popularitu kandidátov ukážu až samotné primárne voľby.

Budapešť 7. septembra (TASR) – O kandidatúru na post predsedu maďarskej vlády pre budúcoročné parlamentné voľby sa budú v opozičných primárkach uchádzať piati politici, informoval v utorok spravodajský server hirklikk.hu.

Predseda občianskeho združenia Občianska volebná komisia (CVB) György Magyar pre server uviedol, že požadovaný počet 20.000 platných odporúčacích listov sa do pondelňajšieho termínu podarilo pozbierať starostovi Budapešti Gergelyovi Karácsonyovi, ktorý bude kandidátom Maďarskej socialistickej strany (MSZP) a strany Dialóg (Párbeszéd), Kláre Dobrevovej za Demokratickú koalíciu (DK), ktorá je manželkou expremiéra a predsedu DK Ferenca Gyurcsányana, Péterovi Márki-Zayovi z Hnutia Maďarsko pre všetkých (Mindenki Magyarországa Mozgalom), Péterovi Jakabovi z Jobbiku a Andrásovi Fekete-Győrovi z hnutia Momentum.

Magyar dodal, že nezáleží na počte odporúčacích listov, skutočnú popularitu kandidátov ukážu až samotné primárne voľby.

Šéfovia DK, MSZP, Jobbiku, environmentálnej strany LMP, Dialógu (Párbeszéd) a Momentumu sa vlani dohodli na výbere spoločného kandidáta formou primárok pre každý zo 106 jednomandátových volebných obvodov, ako aj na rovnakom postupe pri výbere opozičného kandidáta na post predsedu vlády v parlamentných voľbách v roku 2022.