Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Piati migranti prišli o život pri hraničnom plote v Melille

Príslušníci poriadkovej polície (vľavo) ohradili oblasť po príchode migrantov na španielsku pôdu a prekročili ploty oddeľujúce španielsku enklávu Melilla od Maroka 24. júna 2022. Foto: TASR/AP

Na severe Afriky sa nachádzajú dve španielske enklávy – okrem Melilly aj Ceuta.

Madrid 24. júna (TASR) - Piati migranti prišli o život a ďalších 76 utrpelo zranenia v piatok počas zrážok s príslušníkmi marockých bezpečnostných zložiek v okolí hraničného plota, ktorý oddeľuje španielsku severoafrickú enklávu Melilla od územia Maroka. TASR informácie prevzala z agentúry AP a webovej stránky denníka El Mundo.

Tieto osoby boli súčasťou približne 2000-člennej skupiny, ktorej časť sa v piatok pokúsila dostať cez plot. Zranenia 13 migrantov sú vážne a poranených bolo aj 140 príslušníkov marockých bezpečnostných zložiek, píše El Mundo.

Španielsko vláda oznámila, že 133 migrantom sa podarilo dostať na územie Melilly. Zranenia utrpelo 57 z nich a aj 49 príslušníkov Občianskej gardy. Španielsky premiér Pedro Sánchez zdôraznil "mimoriadnu spoluprácu" španielskych a marockých úradov.

Išlo o prvé takého preniknutie, odkedy Španielsko a Maroko v marci urovnali svoje diplomatické vzťahy, píše AP. Tie boli napäté pre spor v spojitosti so Západnou Saharou.

Na severe Afriky sa nachádzajú dve španielske enklávy – okrem Melilly aj Ceuta.

Hranica Melilly s Marokom má 12 kilometrov, hranica s Ceutou má osem kilometrov. Migranti sa cez tieto hranice, ktoré sú chránené vysokými plotmi s ostnatým drôtom, videokamerami a strážnymi vežami, snažia dostať preliezaním plotov, plávaním pozdĺž pobrežia alebo ukrývaním sa vo vozidlách.

Obe mestá, na ktoré si robí nárok Maroko, sú už dlho predmetom diplomatických vzťahov medzi marockou a španielskou vládou, ktorá trvá na tom, že obe sú neoddeliteľnou súčasťou Španielska.