Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Piati muži z Čečenska sú podozriví z plánovania islamistického útoku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Piati podozriví vo veku 23 - 28 rokov sú podľa prokuratúry obvinení z hľadania miest na (spáchanie) možného útoku motivovaného islamizmom.

Berlín 14. januára (TASR) - Nemecká polícia v utorok prehľadala deväť objektov v štyroch spolkových krajinách pre podozrenia, že skupina Čečencov tam hľadala vhodné miesta na spáchanie teroristických útokov. Cieľmi mali byť aj synagóga či nákupné centrum, informovala agentúra AP s odvolaním sa na berlínsku prokuratúru.

Piati podozriví vo veku 23 - 28 rokov sú podľa prokuratúry obvinení z "hľadania miest na (spáchanie) možného útoku motivovaného islamizmom". Nateraz však nijaký útok nehrozí, dodala prokuratúra.

Na zásahoch v hlavnom meste Nemecka, ako aj v spolkových krajinách Brandenbursko, Severné Porýnie-Vestfálsko a Durínsko, sa zúčastnilo 180 policajtov.

Hovorca berlínskej prokuratúry Martin Steltner uviedol, že policajné zložky začali konať po tom, ako v mobilnom telefóne jedného z podozrivých objavili fotografie vrátane synagógy a nákupného centra. Podozrivý muž však odmietol povedať, kde boli fotografie urobené.

Zhromaždené dôkazy voči piatim mužom však podľa prokuratúry na vydanie zatykača nepostačujú. Vyhodnotený ale zatiaľ nebol materiál získaný počas jednotlivých zásahov, pri ktorých sa našli aj bodné zbrane, finančná hotovosť a pamäťové zariadenia.