Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pilot vo Vietname neprežil nehodu stíhačky počas cvičného letu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jozef Ďurník

Najhoršia vojenská letecká nehoda sa však vo Vietname stala v roku 2014, keď v hlavnom meste Hanoj spadol vrtuľník. Pri nehode zomrelo 19 ľudí.

Hanoj 31. januára (TASR) - Pri nehode vietnamskej stíhačky, ktorá sa zrútila v horskom masíve na severe krajiny, zahynul pilot, ktorý sa nestihol katapultovať. V utorok o tom informovali vietnamské médiá. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Stíhačka ruskej výroby typu Suchoj Su-22, ktorá patrila vietnamskej armáde, sa v utorok zúčastnila na cvičných preletoch. Letoví dispečeri pilotovi údajne prikázali, aby sa z kokpitu lietadla katapultoval, ten sa však snažil stroj zachrániť a pri nehode prišiel o život, uviedla vietnamská tlačová agentúra. Nespresnila však, čo pád lietadla spôsobilo.

Hoci vietnamské dopravné letectvo je považované za veľmi bezpečné, nehody vojenských lietadiel sú tam pomerne časté. V októbri 2016 na juhu krajiny havaroval vojenský vrtuľník, pričom zahynuli všetci traja piloti na palube. V tom istom roku sa odohrali ešte ďalšie tri letecké nešťastia vojenských lietadiel, pri ktorých dohromady zahynulo 11 osôb.

Najhoršia vojenská letecká nehoda sa však vo Vietname stala v roku 2014, keď v hlavnom meste Hanoj spadol vrtuľník. Pri nehode zomrelo 19 ľudí.