Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pink Floyd novou skladbou vyjadrili podporu Ukrajine

Na archívnej snímke zo 7. júla 2016 anglický gitarista, spevák a skladateľ David Jon Gilmour, ktorý je známy ako člen skupiny britskej rockovej skupiny Pink Floyd. Foto: TASR/AP

V piesni zaznieva spev Andrija Chlyvňuka z ukrajinskej skupiny BoomBox.

Londýn 8. apríla (TASR) - Britská rocková skupina Pink Floyd napísala novú skladbu, prvú za takmer 30 rokov, ktorou vyjadruje podporu vojnou sužovanej Ukrajine.

Pieseň s názvom "Hey Hey Rise Up" oficiálne vyšla v piatok, pričom videoklip k nej zverejnili na webovej platforme Youtube.com už vo štvrtok.

Výťažok z predaja singla pôjde na humanitárne účely súvisiace s udalosťami na Ukrajine, informovala tlačová agentúra AFP, citujúc z vyhlásenia tejto hudobnej formácie.



V piesni zaznieva spev Andrija Chlyvňuka z ukrajinskej skupiny BoomBox. Ten krátko po vypuknutí vojny naspieval na jednom z kyjevských námestí úryvok z ukrajinskej ľudovej piesne "Červená kalina", ktorý sa stal hitom sociálnych sietí.

Príspevok si všimol David Gilmour, frontman Pink Floydu, a rozhodol sa iniciovať vznik protivojnovej piesne so značkou svojej skupiny, ktorá už nebola aktívna.

Spolu s jej ďalším zakladajúcim členom – Nickom Masonom – a ďalšími dvoma hudobníkmi nahrali skladbu, zatiaľ čo Chlyvňuk sa na Ukrajine zotavoval zo zranení, ktoré utŕžil v bojoch.

"Tak ako mnohí, aj my pociťujeme hnev a frustráciu z tohto odporného činu, keď jedna z najväčších svetových mocností napadla nezávislú, mierumilovnú, demokratickú krajinu a začala vyvražďovať jej obyvateľov," uvádzajú Pink Floyd vo vyhlásení.

Miestny obyvateľ stojí vedľa častí zničeného ruského tanku v ukrajinskom meste Trosťanec, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Skupina na protest proti ruskej invázii na Ukrajinu zároveň stiahla svoju hudobnú produkciu z ruských a bieloruských streamovacích služieb.

Gilmour, ktorého syn je ženatý s Ukrajinkou, ihneď po spustení ruskej invázie vyjadril na Twitteri svoj nesúhlas s vojnou, keď napísal, že "Putin musí odísť".