Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pintér: Migračnú krízu nevyrieši rozdelenie prisťahovalcov

Na snímke maďarský minister vnútra Sándor Pintér. Foto: TASR Jakub Kotian

Skutočným problémom je, či Európa dokáže chrániť svoje hranice. Maďarsko to už urobilo, skutočných utečencov prijalo, a tí, ktorí utečencami nie sú, nemajú čo hľadať v Únii,podotkol maďarský minister.

Budapešť/Luxemburg 8. októbra (TASR) - Migračná kríza sa nevyrieši rozdelením prisťahovalcov, to je iba časť problému, povedal v utorok v Luxemburgu po skončení prvého dňa rokovaní ministrov vnútra šéf maďarského rezortu vnútra Sándor Pintér.

"Skutočným problémom je, či Európa dokáže chrániť svoje hranice. Maďarsko to už urobilo, skutočných utečencov prijalo, a tí, ktorí utečencami nie sú, nemajú čo hľadať v Únii," podotkol maďarský minister v rozhovore pre maďarskú verejnoprávnu televíziu M1.

V súvislosti s prechodným systémom automatického prerozdeľovania migrantov zachránených v Stredozemnom mori, na ktorom sa 23. septembra na minisummite na Malte dohodli Nemecko, Francúzsko, Taliansko a Malta, Pintér pripomenul, že viaceré členské krajiny Európskej únie (EÚ) neprevzali ani tých migrantov, o rozdelení ktorých rozhodla v roku 2016 rada ministrov vnútra EÚ.

Z údajov vyplýva, že zo 120.000 ľudí rozdelili v členských krajinách EÚ iba 29 percent, napriek tomu Maďarsko je jedinou krajinou, ktorú ostro kritizujú za to, že sa nezúčastnilo na tomto procese, dodal maďarský minister vnútra.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach