Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Piráti uniesli pri západnom pobreží Afriky šiestich námorníkov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa vlastníka tankera piráti na 135 metrov dlhú loď zaútočili približne 260 kilometrov západne od mesta Port Pointe-Noire v Konžskej republike.

Kodaň 31. marca (TASR) - Piráti uniesli šiestich členov posádky z dánskeho ropného tankera pri západnom pobreží Afriky. V piatok to oznámili francúzske námorné sily. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Piráti vtrhli na loď Monjasa Reformer 25. marca a uniesli šiestich zo 16 námorníkov na palube tankera. Zvyšných členov posádky zachránila loď francúzskeho námorníctva.

Podľa vlastníka tankera piráti na 135 metrov dlhú loď zaútočili približne 260 kilometrov západne od mesta Port Pointe-Noire v Konžskej republike.

Tanker plávajúci pod libérijskou vlajkou objavili vo štvrtok pri pobreží ostrovného štátu Svätý Tomáš a Princov ostrov v Guinejskom zálive. Všimol si ho dron francúzskej hliadkovej lode, nasadenej v rámci protipirátskej misie Corymbe, uviedlo francúzske ministerstvo obrany.

Francúzske námorníctvo dodalo, že traja členovia posádky utrpeli "ľahké zranenia" a boli ošetrení.

Podľa Centra pre námornú informačnú spoluprácu a osvetu (MICA) boli vlani v Guinejskom zálive, ktorý je považovaný za baštu pirátov, prepadnuté len tri lode. V roku 2019 tam piráti zaútočili na 26 plavidiel, uviedlo MICA.