Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Pistorius: Povinná vojenská služba armáde nepomôže dostatočne rýchlo

Nemecký minister obrany Boris Pistorius. Foto: TASR/AP

Obnovenie tejto povinnosti by nepomohlo dostatočne rýchlo, najmä preto, že by bolo spojené s energiou, časom a peniazmi.

Berlín 18. júna (TASR) – Nemecký minister obrany Boris Pistorius sa nedomnieva, že by opätovné zavedenie povinnej vojenskej služby vyriešilo personálne problémy nemeckej armády v najbližších rokoch. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Obnovenie tejto povinnosti by nepomohlo dostatočne rýchlo, najmä preto, že by bolo spojené s energiou, časom a peniazmi. "Tieto tri veci práve teraz nemáme," povedal Pistorius v sobotu na podujatí pri príležitosti dňa otvorených dverí nemeckej armády.

Zdôraznil však, že počet ľudí, ktorých je potrebné získať pre službu v nemeckých ozbrojených silách (Bundeswehr), je veľký.

"Výzva spočíva v tom, predstaviť čoraz menším ročníkom atraktivitu tak, aby všetci pochopili, že Bundeswehr je skvelým zamestnávateľom," povedal Pistorius.

Bundeswehr bol v posledných desaťročiach vnímaný čoraz menej ako armáda krízovej intervencie v zahraničí, priblížil minister. "Súčasne sa zrušením povinnej vojenskej služby prerušilo spojenie s časťami spoločnosti. Kedysi sa hovorilo, že za každým druhým kuchynským stolom sedí odvedenec. Spojenie s rodinami a tým aj spoločnosťou tam teda bolo," doplnil Pistorius s tým, že Bundeswehr sa teraz musí znova viac dostať do popredia.

Povinná vojenská služba v Nemecku sa skončila v roku 2011.