Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Pistorius vyzval štáty, aby sa postavili proti ruskej agresii

Na archívnej snímke z 30. marca 2023 nemecký minister obrany Boris Pistorius počas prehliadky 13. ľahkej brigády Bundeswehru vo výcvikovom stredisku v nemeckom meste Veitshöchheim. Foto: TASR/DPA

Nemecký minister zároveň poďakoval krajinám v regióne, ktoré dali jasne najavo, že medzinárodné spoločenstvo neakceptuje nelegálnu vojnu Moskvy.

Singapur 4. júna TASR) - Nemecký minister obrany Boris Pistorius v nedeľu vyzval štáty v indicko-tichomorskej oblasti, aby zaujali jasný postoj voči útokom na medzinárodnú bezpečnostnú architektúru, akou je aj vojna rozpútaná Ruskom voči Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Je to neuveriteľne nebezpečné pre svet ako celok: Ak Rusko zvíťazí, odkazom revizionistickým mocnostiam na celom svete bude, že agresia a nevyprovokované použitie vojenskej sily sú prijateľné a môže byť úspešné. Aj tu v indicko-tichomorskom regióne," varoval Pistorius na medzinárodnej bezpečnostnej konferencii v Singapure známej pod názvom Dialóg Šangri-La.

Nemecký minister zároveň poďakoval krajinám v regióne, ktoré dali jasne najavo, že medzinárodné spoločenstvo neakceptuje nelegálnu vojnu Moskvy.

Ďalej povedal, že pre Nemecko sa agresívna vojna šéfa Kremľa Vladimira Putina stala historickým zlomom v jeho zahraničnej a bezpečnostnej politike.

"Zaväzujeme sa prevziať väčšiu zodpovednosť za našu vlastnú bezpečnosť a bezpečnosť našich spojencov a partnerov. To zahŕňa prehodnotenie našej politiky vývozu zbraní - najmä pokiaľ ide o podporu partnerských krajín s oprávneným záujmom o sebaobranu," dodal Pistorius.