Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Plaketu, ktorú v Bangkoku umiestnili protivládni aktivisti, odstránili

Ilustračná snmka. Foto: FOTO TASR/AP

Počul som, že plaketa zmizla a prípad vyšetrujeme, povedal zástupca policajného veliteľa v Bangkoku.

Bangkok 21. septembra (TASR) - Plaketu s nápisom "Thajsko patrí ľuďom", ktorú v sobotu v metropole Bangkok nainštalovali protivládni aktivisti, v pondelok niekto odstránil.

Ako pripomenula agentúra AFP, v Thajsku cez víkend pokračovali masové demonštrácie proti vládnucemu režimu. Hromadná akcia bola vyvrcholením protestov, ktoré sa od júla konajú po celej krajine takmer každý deň. Demonštrácie žiadajú odstúpenie thajskej vlády, na čele ktorej je premiér Prajut Čanóčchá.

Približne 30.000 demonštrantov sa v sobotu zhromaždilo v blízkosti kráľovského paláca v Bangkoku, kde vedúce osobnosti protestov žiadali okrem iného reformy monarchie. Pamätnú "ľudovú plaketu" na bangkockom námestí Sanám Lúang aktivisti umiestnili nasledujúce ráno. V pondelok však zmizla.

"Počul som, že plaketa zmizla a prípad vyšetrujeme," povedal zástupca policajného veliteľa v Bangkoku.

Novinári AFP odstránenie plakety potvrdili.

Na plakete bol nápis: "Ľudia vyjadrujú vôľu, že táto krajina patrí ľuďom, a nie kráľovi."

Novoinštalovaná plaketa odkazovala na pôvodnú mosadznú pamätnú dosku vloženú na celé desaťročia do areálu bangkockého Kráľovského námestia. Pripomínala koniec kráľovského absolutizmu v roku 1932 po revolúcii, ktorá zmenila kráľovstvo na konštitučnú monarchiu.

V roku 2017 však záhadne zmizla - po tom, čo sa po smrti svojho otca ujal moci kráľ Vatčirálongkón - a bola nahradená inou plaketou s upozornením, aby Thajci zostali verní "národu, náboženstvu a kráľovi".

Premiér Prajut Čanóčchá sa moci v krajine ujal po vojenskom prevrate v roku 2014. Vojenská junta sa pri moci udržala aj po sporných voľbách z marca 2019.

Thajsko je jednou z mála krajín, kde je v platnosti zákon, ktorý postihuje urážky kráľovského majestátu. Urážka panovníka a monarchie alebo ich zneváženie sú v Thajsku ťažkým zločinom, ktorý sa trestá až 15 rokmi väzenia.