Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Plán EÚ o munícii je silným krokom na ochranu európskej bezpečnosti

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ministri zahraničných vecí 27 členských štátov EÚ v pondelok schválili vyčlenenie dvoch miliárd eur na nákup a dodávku delostreleckej munície na Ukrajinu.

Kyjev 20. marca (TASR) - Kyjev v pondelok privítal vyčlenenie dvoch miliárd eur na nákup a dodávku delostreleckej munície Ukrajine zo strany Európskej únie (EÚ), informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

"Sme vďační EÚ za to, že schválila plán nákupu munície pre Ukrajinu za dve miliardy eur. Toto je veľmi silný krok na ochranu európskej bezpečnosti," uviedol na sociálnej sieti šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

Ministri zahraničných vecí 27 členských štátov EÚ v pondelok schválili vyčlenenie dvoch miliárd eur na nákup a dodávku delostreleckej munície na Ukrajinu. Podľa agentúry AFP o tom informovali viaceré diplomatické zdroje EÚ.

Podľa nich šéfovia diplomacií EÚ schválili trojfázový akčný plán, na ktorého základe bude ukrajinským jednotkám počas nasledujúcich 12 mesiacov dodaných najmenej milión nábojov kalibru 155 mm a budú doplnené aj strategické zásoby členských štátov, z ktorých niektoré sú takmer vyčerpané, informuje TASR

Kyjev tvrdí, že potrebuje väčšiu palebnú silu na odrazenie pokračujúcej ruskej ofenzívy, dodala AFP.