Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Katalánsko zrušilo referendum - nahradí ho verejná konzultácia

Muž fajčí na balkóne na ktorom je zavesená zástava "estelada", ktorá symbolizuje nezávislosť Katalánska počas demonštrácie v Barcelone. Foto: TASR/AP

Katalánske vedenie podľa Joana Herreru na dnešnom stretnutí s politickými silami, ktoré podporujú konanie referenda, uviedlo, že ľudové hlasovanie nie je možné zrealizovať.

Barcelona 13. októbra (TASR) - Katalánsky premiér Artur Mas i Gavarró dnes oznámil zrušenie referenda o nezávislosti, ktoré sa malo uskutočniť 9. novembra. Povedal však, že v daný deň sa hlasovať vo volebných strediskách predsa len bude - zákon mu totiž podľa jeho slov umožňuje uskutočniť "konzultáciu s občanmi", ktorá zmapuje postoj obyvateľstva k odtrhnutiu regiónu. Informovali o tom svetové tlačové agentúry.

Mas na tlačovej konferencii konštatoval, že katalánska vláda neustúpila od svojho zámeru a má naďalej v úmysle presadiť oficiálne hlasovanie v neskoršom termíne. Dňa 9. novembra sa uskutoční symbolické, "predbežné" hlasovanie. Jeho výsledky budú známe už deň nato, 10. novembra.

"Budú otvorené volebné strediská, kde budú hlasovacie urny a bude možné hlasovať," povedal Mas. "A bude závisieť na ľuďoch, aby bola dostatočne vysoká účasť, ktorá by ukázala, že tunajší ľudia chcú hlasovať."

Mas bol nútený zrušiť plánované referendum po tom, ako jeho zákonnosť napadla španielska vláda na ústavnom súde. Ten pozastavil konanie referenda, kým vo veci nerozhodne - čo však môže trvať aj roky, poznamenáva agentúra Reuters.

Premiér dnes vysvetlil, že vzhľadom na pozastavenie referenda využije katalánska vláda iný zákon: taký, ktorý jej umožňuje verejnú konzultáciu. Toto vládne rozhodnutie však podľa jeho slov vyvolalo rozkol v radoch katalánskych strán podporujúcich referendum o odtrhnutí.



Separatisti v bohatom Katalánsku, ktoré má 7,5 milióna obyvateľov, sa už niekoľko rokov usilujú o hlasovanie o odtrhnutí od Španielska a vytvorení nového štátu. Španielska vláda ale trvá na tom, že o odtrhnutí jednej časti štátu má podľa ústavy právo rozhodovať celá krajina.

Španielsky premiér Mariano Rajoy dnes privítal zrušenie referenda a vyzval na dialóg s katalánskymi orgánmi. "Fakt, že sa referendum neuskutoční, je vynikajúcou správou," povedal v Madride. "Musíme si prebrať niektoré veci, potrebujeme dialóg, musíme sa porozprávať. Veľa z nás chce žiť spoločne, pretože sme spoločne urobili veľa vecí," citovala ho agentúra Reuters.