Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Plenárka CoFoE zhodnotí odkazy posledných dvoch občianskych panelov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Plénum sa má do soboty popoludnia dohodnúť na návrhoch, ktoré predloží Výkonnej rade CoFoE, ktorá následne v úzkej spolupráci s plenárnym zhromaždením konferencie vypracuje záverečnú správu.

Štrasburg 10. marca (TASR) - Postavenie EÚ vo svete, migrácia, ekonomika, sociálna spravodlivosť, zamestnanosť, kultúra, mládež, šport a digitálna transformácia budú predmetom diskusií účastníkov plenárneho zasadnutia Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE) v Štrasburgu v dňoch 11. až 12. marca. Informuje o tom spravodajca TASR.

Účastníci plenárky, ktorí sa stretnú na pôde Európskeho parlamentu (EP), majú za úlohu zhodnotiť záverečné výsledky a odporúčania posledných dvoch občianskych panelov.

Európsky občiansky panel zaoberajúci sa postavením EÚ vo svete a migráciou mal svoje posledné zasadnutie v dňoch 11. – 13. februára v holandskom Maastrichte a vypracoval 40 záverečných odporúčaní.

Ďalších 48 odporúčaní o tom, ako by mala fungovať Európa, predložil občiansky panel zameraný na silnejšie hospodárstvo, sociálnu spravodlivosť a pracovné miesta, vzdelávanie, kultúru, mládež, šport a digitálnu transformáciu, ktorý svoju prácu sfinalizoval v dňoch 25. – 27. februára v Dubline.

Tieto a ďalšie odporúčania na tie isté témy, ktoré vzišli z národných panelových diskusií občanov niektorých členských krajín EÚ a ktoré rezonovali na viacjazyčnej digitálnej platforme, budú predstavené a prediskutované počas ďalšieho plenárneho zasadnutia konferencie v Európskom parlamente.

Očakáva sa, že o situácii na Ukrajine, ktorá čelí invázii ruských vojsk, sa bude rokovať za účasti ukrajinských občanov.

Plénum sa má do soboty popoludnia dohodnúť na návrhoch, ktoré predloží Výkonnej rade CoFoE, ktorá následne transparentne a v úzkej spolupráci s plenárnym zhromaždením konferencie vypracuje záverečnú správu.

Štyri európske panelové diskusie občanov sú procesom, ktorý prebieha pod taktovkou občanov, a predstavujú základný kameň Konferencie o budúcnosti Európy. V každej panelovej diskusii sa stretlo približne 200 Európanov rôznych vekových skupín a z rôznych prostredí zo všetkých členských štátov (osobne aj online), aby prediskutovali a prijali odporúčania týkajúce sa výziev, ktorým Európa čelí v súčasnosti a ktorým bude pravdepodobne čeliť v budúcnosti.

spravodajca TASR Jaromír Novak