Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Plenkovič označil výsledok strany HDZ v komunálnych voľbách za dobrý

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič drží hlasovací lístok vo volebnej miestnosti počas prvého kola komunálnych volieb, v ktorých si voliči vyberajú župných županov, starostov miest a obcí a členov župných, obecných a mestských zastupiteľstiev, 16. mája 2021 v Záhrebe. Foto: TASR/AP

Na základe celkových výsledkov bude HDZ opäť stranou, ktorá bude mať počas najbližších štyroch rokov najviac županov a starostov, povedal Plenkovič.

Záhreb 17. mája (TASR) - Andrej Plenkovič, chorvátsky premiér a predseda strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ), v noci na pondelok povedal, že výsledok jeho strany v nedeľňajších komunálnych voľbách bol "veľmi dobrý a víťazný", informovala agentúra HINA.

"Na základe celkových výsledkov bude HDZ opäť stranou, ktorá bude mať počas najbližších štyroch rokov najviac županov a starostov," povedal Plenkovič.

Plenkovič vyjadril spokojnosť so skutočnosťou, že štyria kandidáti strany HDZ na županov zvíťazili v prvom kole volieb a v ďalších ôsmich župách budú o víťazstvo súperiť v druhom kole.

Na základe predbežných výsledkov štátnej volebnej komisie boli v prvom kole zvolení šiesti župani, z ktorých štyria sú kandidáti HDZ, píše HINA. V ďalších 14-tich župách sa o víťazovi rozhodne v druhom kole 30. mája. Chorvátsko je rozdelené na 20 žúp a hlavné mesto Záhreb.

V tejto krajine sa v nedeľu konalo prvé kolo komunálnych volieb, v ktorých si voliči vyberali županov, starostov miest a obcí a členov župných, obecných a mestských zastupiteľstiev.