Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Na maturitnom plese v Prahe zabíjala nová, čistejšia droga

Ilustračná snímka Foto: TASR/Bohdan Kopčák

Devätnásťročná maturantka, ktorá vo štvrtok zomrela v Radiopaláci na Vinohradskej triede v Prahe na maturitnom večierku, užila príliš kvalitnú extázu.

Kodaň 26. marca (TASR) - Stovky mladých ľudí v Českej republike užívajúcich extázu sú podľa protidrogového oddelenia, ktoré vyšetruje minulotýždňové úmrtie na pražskom maturitnom plese, v ohrození. Vo štvrtok 21. marca totiž zabíjala pilulka z novej série čistejších, a teda aj silnejších drog, než bolo doteraz v Česku dostať.

Devätnásťročná maturantka, ktorá vo štvrtok zomrela v Radiopaláci na Vinohradskej triede v Prahe na maturitnom večierku, užila príliš kvalitnú drogu. Čistej látky bolo v pilulke desaťkrát viac, než je bežné. Uviedla to dnes spravodajská webová stránka Novinky.cz.

"Pilulky, ktoré sme zhabali štvorici dílerov, sú podľa prvých expertíz výrazne kvalitnejšie, než sú užívatelia u nás zvyknutí," povedal českému denníku Právo šéf protidrogového oddelenia pražskej polície Jaromír Badin. "Obsahujú až 30 percent účinnej látky (bežne sú to tri percentná). Podľa toho si myslíme, že išlo o nejakú priamu dodávku zo zahraničia," uviedol Badin s tým, že zrejme nešlo o obrovskú dodávku a polícia vie o desiatkach piluliek tejto extázy.

Užívateľov pri týchto kvalitnejších drogách nevaruje dokonca ani cena, upozornil šéf protidrogového oddelenia. Štandardne zlú i veľmi kvalitnú extázu možno kúpiť v priemere za 200 českých korún.

Študentke na maturitnom plese sa zrejme osudným stalo to, že droga nezačala pôsobiť v čase, keď očakávala (do 40 minút), a tak si vzala ďalšiu.

Ani laické pokusy o oživenie a viac než polhodinová resuscitácia záchranárov už nedokázali dievčaťu pomôcť. Spolužiaci ju našli po 21. hodine na toaletách v Radiopaláci. Nešťastie sa stalo pomerne skoro a tak na večierku možno práve kvôli tomu nedošlo k ďalšej tragédii.

Podľa Badina riskujú v Prahe denne stovky mladých ľudí, tak ako zosnulé dievča.

Štyroch mladíkov obvinila polícia cez víkend z distribúcie drog a v pondelok ich poslala do väzby. Hrozí im desať rokov za mrežami, napísali Novinky.cz.