Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Plytvanie potravinami poškodzuje životné prostredie

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Tretina všetkých potravín vyprodukovaných vo svete sa vyplytvá, uviedla Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

Rím 11. septembra (TASR) - Tretina všetkých potravín vyprodukovaných vo svete sa vyplytvá, uviedla Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO). Celkovo sa ročne premrhá 1,3 miliardy ton potravín, čo spôsobuje priame hospodárske straty vo výške 750 miliárd USD (565,3 miliardy eur). Informovala o tom agentúra AP.

V dnes vydanej správe FAO sa uvádza, že dôvodom plytvania potravinami v rozvojových a rozvíjajúcich sa krajinách sú zastarané techniky zberu úrody a vo vysokopríjmových regiónoch nezodpovedné správanie spotrebiteľov.

Plytvanie potravinami spôsobuje veľké hospodárske straty rovnako ako poškodzuje prírodné zdroje, od ktorých je ľudstvo závislé. Obrovské mrhanie poškodzuje životné prostredie, pretože zbytočne zvyšuje uhlíkové emisie, spotrebu vody a obmedzuje biodiverzitu, keďže poľnohospodárstvo zaberá viac pôdy. FAO preto podčiarkla dôležitosť uvedomelosti spotrebiteľov.