Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Po 55 rokoch sa dostal bývalý evanjelický kostol do rúk Slovákov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Kostol bol v 60. rokoch 20. storočia namiesto znárodnenia predaný, preto sa k nemu Slováci v rámci reštitúcie nedostali.

Budapešť 29. januára (TASR) - V posledných januárových dňoch prevzala Celoštátna slovenská samospráva v Maďarsku (CSSM) budovu bývalého slovenského evanjelického kostola na Rákócziho triede v Budapešti. Informovala o tom v piatok internetová stránka týždenníka Ľudové noviny, ktorý vydáva slovenská menšina žijúca v Maďarsku.

Maďarská vláda v roku 2020 poskytla CSSM dotáciu vo výške 765 miliónov forintov (2,2 milióna eur), ktorá je okrem odkúpenia nehnuteľnosti určená aj na zabezpečenie okolia budovy a na prípravu projektu jeho rekonštrukcie, píše týždenník.

Trojpodlažnú budovu s pivničnými priestormi a s rozlohou viac ako 2000 metrov štvorcových postavili v polovici 19. storočia Slováci v Budapešti. Ide o kostol cirkevného zboru, v ktorom slúžil básnik, historik, filológ a archeológ Ján Kollár.

Kostol bol v 60. rokoch 20. storočia namiesto znárodnenia predaný, preto sa k nemu Slováci v rámci reštitúcie nedostali. V rámci premeny na kultúrne centrum krajanov v Maďarsku plánuje CSSM vytvoriť v tomto objekte výstavné priestory, knižnicu, divadelnú sálu, sklad, kancelárie, ale aj redakciu Ľudových novín.

Myšlienku odkúpenia objektu v prospech CSSM otvorila maďarská vláda už v roku 2019, s krajanmi o tejto téme hovoril aj predseda slovenskej vlády Igor Matovič počas vlaňajšej júnovej návštevy Budapešti.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach