Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Po anonyme opäť zatvorili stanice petrohradského metra

Ruskí policajti hliadkujú na ulici po výbuchu na zastávke metra Technologičeskyj Institut v Petrohrade 3. apríla 2017. Foto: TASR/AP

Práve medzi stanicami Senné námestie a Technologický inštitút došlo v pondelok k bombovému útoku v súprave metra. Vyžiadal si 14 mŕtvych, hospitalizovaných je 49 ľudí.

Petrohrad 5. apríla (TASR) - Petrohradskú stanicu metra Senné námestie a prechody na ďalšie dve stanice, Sadovaja a Spasskaja, dnes zatvorili. Dôvodom bolo "anonymné oznámenie", informovala agentúra TASS.

Práve medzi stanicami Senné námestie a Technologický inštitút došlo v pondelok k bombovému útoku v súprave metra. Vyžiadal si 14 mŕtvych, hospitalizovaných je 49 ľudí. Ďalšia nálož bola nastražená na stanici Námestie povstania. Polícii sa ju podarilo nájsť a zneškodniť pol hodiny pred výbuchom. Na batožine, v ktorej bola výbušnina uložená, sa našla Džalilovova DNA, uviedla agentúra AP. Podozrivým zo spáchania samovražedného bombového útoku je 22-ročný Akbaržon Džalilov, etnický Uzbek, ktorý sa narodil v roku 1995 v Kirgizsku a od svojich 16 rokov žil v Rusku a mal ruské občianstvo.

Ako dnes uviedol TASS s odvolaním sa na zdroj z prostredia bezpečnosti, Džalilov nemal predtým problém so zákonom, úrady ho z ničoho nepodozrievali a v operatívnych zväzkoch nebol vedený ako extrémista.

V utorok úrady zatvorili desať staníc metra. Všetky stanice sa nachádzali na modrej linke metra medzi zastávkami Moskovská a Petrohradská. Polícia ešte predtým zatvorila stanicu metra Senné námestie a kontrolovala jej priestory - dostala totiž informáciu, že na stanici je nastražená nálož.