Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Po dvoch funkčných obdobiach dnes končí maďarský prezident Áder

Na archívnej snímke z 2. mája 2022 maďarský prezident János Áder počas prejavu počas prvého zasadnutia nového parlamentu v Budapešti. Foto: TASR/AP

Áder podotkol, že v prípade 37 zákonov prijatých parlamentom využil právo veta a v ôsmich prípadoch sa obrátil na ústavný súd.

Budapešť 9. mája (TASR) - Po dvoch päťročných volebných cykloch končí v pondelok vo funkcii maďarský prezident János Áder, ktorého Národné zhromaždenie zvolilo za hlavu štátu v rokoch 2012 a 2017, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Áder v rozhovore pre denník Magyar Nemzet pri tejto príležitosti povedal, že zo Sándorovej vily, budínskeho sídla prezidenta, odchádza s pokojným srdcom, pretože sa domnieva, že svoje najdôležitejšie predsavzatia splnil.

Odchádzajúci prezident pripomenul, že významným prvkom jeho desaťročného pôsobenia vo funkcii najvyššieho ústavného činiteľa bolo presadzovanie maďarských záujmov a hodnôt.

Áder podotkol, že v prípade 37 zákonov prijatých parlamentom využil právo veta a v ôsmich prípadoch sa obrátil na ústavný súd. "Nemožno ignorovať skutočnosť, že sa tak stalo v časoch vlád bloku strán Fidesz-KDNP, ktorý ma do tejto funkcie nominoval," dodal.

Áder, ktorý bol siedmym prezidentom po zmene politického režimu z roku 1989, v tejto funkcii udelil milosť v 120 prípadoch. V oboch svojich funkčných obdobiach vyvíjal aktivity v záujme ochrany životného prostredia.

O svojich plánoch odchádzajúci prezident povedal, že chce byť aktívnym dôchodcom. Ocenil, že o bývalého prezidenta sa štát v zmysle zákona z roku 1990 dôstojne postará tak, že si napríklad nemusí hľadať prácu. Jeho dôchodok bude 4,4 milióna forintov (11.550 eur) a bude bývať v budínskej vile, ktorú štát podľa spravodajského servera Átlátszó.hu obnovil v hodnote jednej miliardy forintov (2,6 milióna eur).

Prezidentkou Maďarska v nadchádzajúcom päťročnom období bude nominantka vládneho bloku Fidesz-KDNP Katalin Nováková, o čom 10. marca rozhodli poslanci Národného zhromaždenia. V tajnom hlasovaní ju podporilo 137 poslancov Fidesz-KDNP. Nováková (44), ktorá v pondelok prevezme funkciu od Ádera, je najmladšou prezidentkou v rámci Európskej únie.

spravodajca TASR Ladislav Vallach