Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Po dvoch rokoch v líbyjskom zajatí sa sedem Turkov vrátilo domov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ministerstvo sa poďakovalo vládam Líbye a Kataru za ich úsilie o prepustenie zajatcov.

Ankara 21. novembra (TASR) - Sedem tureckých občanov, ktorých pred približne dvoma rokmi zajali v Líbyi, je už na slobode. Oznámilo to v nedeľu turecké ministerstvo zahraničných vecí.

Podľa agentúry DPA ministerstvo uviedlo, že všetci siedmi sú po intenzívnom diplomatickom úsilí už v Turecku. Ministerstvo sa zároveň poďakovalo vládam Líbye a Kataru za ich úsilie o prepustenie zajatcov.

Ministerstvo neuviedlo žiadne ďalšie podrobnosti o pozadí prípadu, ale televízia CNN Türk informovala, že sedem Turkov bolo služobne v Líbyi, keď ich zajali milície pod kontrolou generála Chalífu Haftara.

Líbyu zachvátil chaos po povstaní podporenom Severoatlantickou alianciou v roku 2011, počas ktorého zvrhli a neskôr zabili dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího.

Začiatkom tohto roka bola s pomocou OSN vytvorená v Líbyi prechodná vláda, ktorá povedie krajinu do demokratických volieb. Očakáva sa, že medzi kandidátmi na prezidenta vo voľbách hlavy štátu naplánovaných na 24. decembra bude aj generál Haftar, ktorého podporujú Egypt a Rusko.