Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pri havárii dvoch stíhačiek v Indii zahynul jeden z pilotov

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR - Jaroslav Novák

Indická vláda v súčasnosti naliehavo pracuje na modernizácii ozbrojených síl.

Naí Dillí 28. januára (TASR) – Dve indické stíhačky sa v sobotu zrútili počas vojenských cvičení v strednej časti krajiny. O život prišiel jeden pilot a ďalší dvaja utrpeli zranenia, oznámili indické vzdušné sily. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a AP.

Lietadlá Suchoj Su-30 ruskej výroby a Mirage 2000 francúzskej produkcie vzlietli dopoludnia z leteckej základe Gválijar v štáte Madhjapradéš. Ich pád hlásili svedkovia polícii, ktorá uviedla, že nemôže potvrdiť správy médií, podľa ktorých sa mohli stroje zraziť vo vzduchu.

Predstaviteľ polície pre AFP povedal, že dvoch pilotov našli neďaleko miesta pádu stroja Su-30 so zraneniami, nie sú však v ohrození života. Druhá stíhačka dopadla na zem o niečo ďalej v štáte Radžastan.

Ide o ďalšiu z nehôd vojenského letectva Indie. Vlani v októbri zomrelo päť vojakov pri páde vrtuľníka neďaleko militarizovanej spornej hranice s Čínou. V decembri 2021 pri zrútení helikoptéry na juhu krajiny zahynulo 13 ľudí vrátane náčelníka generálneho štábu Bipina Rávata.

Indická vláda pracuje na modernizácii ozbrojených síl. Buduje tiež domáci zbrojný priemysel v úsilí vymeniť zastaranú techniku i znížiť závislosť od Ruska, ktoré bolo dosiaľ hlavným dodávateľom zbraní pre Indiu.