Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Po havárii indonézskeho lietadla objavili časti tiel a trosky

Na snímke vyšetrovatelia skúmajú trosky lietadla v prístave v indonézskej Jakarte 10. januára 2021. Foto: TASR/AP

Príčina sobotňajšej nehody lietadla typu Boeing 737-500 dosiaľ nie je známa.

Jakarta 10. januára (TASR) - Indonézski vyšetrovatelia v nedeľu informovali, že objavili časti tiel a tiež trosky pri pobreží Jávskeho mora, konkrétne neďaleko hlavného mesta Jakarta, kde sa v sobotu krátko po štarte zrútilo lietadlo nízkonákladovej spoločnosti Sriwijaya Air s 62 ľuďmi na palube. Informovala o tom agentúra AFP.

Hovorca jakartskej polície uviedol, že v nedeľu ráno vyšetrovatelia dostali "dve tašky, jednu s osobnými vecami pasažierov a ďalšiu s telesnými ostatkami". Agentúra AP uviedla, že okrem telesných pozostatkov objavili oblečenie pasažierov aj kovové úlomky, respektíve trosky.

Indonézsky minister dopravy Budi Karya Sumadi novinárom tiež oznámil, že po určení "možného miesta nešťastia" spustili masívnu pátraciu akciu. Telesné pozostatky a trosky objavili podľa záchranárov medzi ostrovmi Lancang a Laki.

Pomocou sonárnych zariadení pritom úrady zachytili signál z havarovaného lietadla, ktorý zodpovedá súradniciam z posledného kontaktu s pilotmi pred zmiznutím lietadla, uviedla AP s odvolaním sa na vyjadrenie predstaviteľa indonézskej armády. Do oblasti vyslali potápačov z elitnej jednotky námorníctva.

Príčina sobotňajšej nehody lietadla typu Boeing 737-500 dosiaľ nie je známa. Stroj smeroval z Jakarty do mesta Pontianak na ostrove Borneo a s úradmi stratil kontakt asi štyri minúty po štarte, približne o 14.40 h (08.40 h SEČ).

Pátracie tímy objavili čierne skrinky z havarovaného boeingu


"Sme schopní zachytiť signál z oboch čiernych skriniek a dokážeme identifikovať ich polohu. Dúfame, že sa nám ich podarí skoro vyzdvihnúť," uviedol šéf indonézskej armády, maršal letectva Hadi Tjahjanto. Podľa jeho slov ich čoskoro začnú hľadať potápači.