Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Po hurikáne Ian hlásia najmenej 80 obetí

Autá pod vodou na zaplavenom parkovisku obytného domu Palm Isle v meste Orlando na Floride 29. septembra 2022 po tom, ako sa oblasťou prehnal hurikán Ian. Foto: FOTO TASR/AP

Celkovo na Floride doteraz potvrdili 76 úmrtí. Len v okrese Lee prišlo o život najmenej 42 ľudí, oznámila tamojšia polícia.

Washington 3. októbra (TASR) – Počet obetí ničivého hurikánu Ian v Spojených štátoch stúpol na najmenej 80. Prevažná väčšina je z amerického štátu Florida, vyplýva z oznámení miestnych predstaviteľov, o ktorých informovali denník New York Times a televízie CBS a CNN.

Celkovo na Floride doteraz potvrdili 76 úmrtí. Len v okrese Lee prišlo o život najmenej 42 ľudí, oznámila v nedeľu tamojšia polícia. Hurikán Ian ho zasiahol s rýchlosťou vetra 240 kilometrov za hodinu.

Aj niekoľko dní po hurikáne sú viaceré miesta na Floride stále zaplavené, pretože pôda už nedokáže absorbovať viac vody. Státisíce domácnosti ostáva bez elektriny, uviedla agentúra DPA.

Ian už ako tropická búrka cez víkend postupne strácal na sile. Jeho výbežky prinášali zrážky na východné pobrežie USA až po New York. Pred zoslabnutím zasiahol ako hurikán najnižšej prvej kategórie pobrežie Južnej Karolíny, kde spôsobil prívalové povodne a materiálne škody, nevyžiadal si však obete. Štyroch mŕtvych medzičasom potvrdili v Severnej Karolíne.

Ian minulú stredu prešiel nad pevninu na juhozápade Floridy ako hurikán štvrtej kategórie. Pri prechode cez polostrov za sebou zanechal ničivé následky. V postihnutých oblastiach zachránili viac ako 1100 uviaznutých ľudí. Obnova potrvá mesiace a niektorých prípadov aj roky, zdôraznili tamojšie úrady.

Hurikánmi zasiahnuté regióny tento týždeň navštívi prezident USA Joe Biden, aby si urobil obraz o situácii. Ako oznámil Biely dom, v pondelok navštívi Portoriko, kde dva týždne po hurikáne Fiona niektoré miesta stále nemajú elektrinu. Na Floridu odcestuje Biden v stredu.