Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Po najnovšej streľbe v Kalifornii sú traja mŕtvi a štyria zranení

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Spojené štáty zaznamenali v roku 2022, už tretí rok po sebe, vyše 600 masových strelieb.

Los Angeles 28. januára (TASR) - Najmenej traja ľudia zahynuli a ďalší štyria utrpeli zranenia pri streľbe v sobotu skoro ráno v luxusnej štvrti kalifornského mesta Los Angeles. Išlo o najmenej šiestu masovú streľbu v Kalifornii tento mesiac, pripomenula tlačová agentúra AP.

Seržant Frank Preciado z losangeleskej polície potvrdil, že streľba sa odohrala krátko po 02.30 h miestneho času v Beverly Crest, drahej štvrti Los Angeles.

Zo siedmich ľudí, ktorí sa stali terčom streľby, štyria stáli vonku. Traja ľudia, ktorí boli usmrtení, sa nachádzali vo vozidle. Ich totožnosť nebola zverejnená. Zranených previezli do nemocnice a sú v kritickom stave.

Preciado uviedol, že nemá informácie o tom, čo viedlo k streľbe.

Nie jasné ani to, či podozrivý, alebo viacerí podozriví, je vo väzbe.

Streľba zo skorého sobotňajšieho rána nastala po masakri v tanečnom klube na predmestí Los Angeles, ktorý si vyžiadal 11 mŕtvych a deväť ranených, a po streľbách na dvoch farmách v kalifornskom mestečku Half Moon Bay, kde bolo zabitých sedem ľudí a jeden človek utrpel zranenia.

Tieto prípady vrážd boli tvrdým úderom pre štát Kalifornia, ktorý má jedny z najprísnejších zákonov týkajúcich sa vlastnenia strelných zbraní, a patrí aj k štátom USA s najnižšou mierou zabitých strelnou zbraňou.

Spojené štáty zaznamenali v roku 2022, už tretí rok po sebe, vyše 600 masových strelieb.


TASR prináša v tejto súvislosti výberovú chronológiu prípadov streľby v USA, ku ktorým došlo od začiatku roku 2023.



6. januára - Šesťročný chlapec zo štátu Virgínia zámerne postrelil a ťažko zranil svoju učiteľku. Streľba sa odohrala v triede prvákov na základnej škole v meste Newport News po výmene názorov medzi učiteľkou a žiakom. Podľa policajného náčelníka Steva Drewa streľba "nebola nešťastnou náhodou" a prvák strieľal zámerne.



16. januára - Šesť ľudí prišlo o život pri streľbe v dome v mestečku Goshen v americkom štáte Kalifornia. Medzi obeťami bola aj 17-ročná matka a jej šesťmesačné dieťa. Polícia sa domnieva, že vraždy súvisia s gangami.



21. januára - Sedemdesiatšesťročná žena zastrelila svojho smrteľne chorého manžela a potom sa na niekoľko hodín zabarikádovala v nemocnici. K tragickej udalosti došlo v nemocnici AdventHealth v meste Daytona Beach na Floride.



21. januára - Jedenásť mŕtvych a deväť zranených si vyžiadala streľba, ku ktorej došlo v tanečnom klube v meste Monterey Park v okrese Los Angeles v Kalifornii. Podozrivý zo streľby sa sám zastrelil po tom, ako ho vypátrala polícia.



23. januára - Dvaja študenti prišli o život a jeden učiteľ utrpel zrania pri streľbe, ku ktorej došlo na škole v Des Moines, v hlavnom meste štátu Iowa.



23. januára - Sedem ľudí, z toho päť čínskych občanov, zahynulo pri dvoch navzájom súvisiacich streľbách v pobrežnom mestečku Half Moon Bay v štáte Kalifornia. Polícia po útoku zadržala 66-ročného čínskeho občana, ktorého obvinila zo sedemnásobnej vraždy a jedného pokusu o vraždu.



24. januára - V obchode so zmiešaným tovarom v meste Yakima v štáte Washington zastrelil útočník troch ľudí. Podľa polície 21-ročný Jarid Haddock, ktorý sa neskôr sám zastrelil, jednoducho "vošiel do obchodu a spustil paľbu".