Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Po návšteve Lukašenka vo väzení prepustili dvoch podnikateľov

Na archívnej snímke bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Počas prvých dní povolebných protestov zadržala polícia tisíce demonštrantov, ktorí sa neskôr sťažovali na mučenie zo strany bezpečnostných zložiek.

Minsk 12. októbra (TASR) - Bieloruské orgány prepustili z väzenia dvoch podnikateľov s napojením na tamojšiu opozíciu po tom, čo sa s nimi cez víkend vo väzení stretol prezident Alexandr Lukašenko. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na správy, ktoré v nedeľu neskoro večer priniesla bieloruská štátna televízia.

Stretnutie Lukašenka s podnikateľom Jurijom Voskresenským, ktorý má väzby na popredných Lukašenkových kritikov, a šéfom minskej pobočky softvérovej spoločnosti PandaDoc Dmitrijom Rabcevičom sa uskutočnilo vo väznici bieloruskej tajnej služby KGB.

Na stretnutí sa podľa fotografie zverejnenej Lukašenkovým tlačovým odborom zúčastnil aj bankár a prezidentov rival Viktar Babaryka, právnička Lilija Vlasavová či bielorusko-americký politický stratég Vitaľ Škľarav.

Rabcevič v rozhovore pre bieloruskú televíziu po svojom prepustení uviedol, že účelom stretnutia bolo "nadviazanie dialógu" a nájdenie východiska zo súčasnej patovej situácie v súvislosti s masovými protestmi proti Lukašenkovi.

Počas víkendových demonštrácií nasadili policajti proti ich účastníkom vodné delo, omračovacie granáty a zadržali stovky ľudí.

Rozsiahle protesty vypukli v Bielorusku po tom, čo Lukašenko vo voľbách 9. augusta podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil nad kandidátkou opozície Sviatlanou Cichanovskou, ktorá však sama seba považuje za skutočnú víťazku údajne zmanipulovaných volieb. Cichanovská následne pred hroziacou perzekúciou utiekla do Litvy.

Počas prvých dní povolebných protestov zadržala polícia tisíce demonštrantov, ktorí sa neskôr sťažovali na mučenie zo strany bezpečnostných zložiek, čo viedlo k medzinárodnému odsúdeniu a sankciám Západu voči Lukašenkovmu režimu. Lukašenko odmietol opozičné výzvy na odstúpenie a požiadal o pomoc ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten mu prisľúbil vojenskú podporu a ekonomickú pomoc.