Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Po nočných útokoch Ruska na Ukrajine prerušili dodávky elektriny

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Energetická spoločnosť Ukrenerho uviedla, že musela uplatniť núdzové harmonogramy prerušených dodávok v Dnepropetrovskej, Záporožskej a Kirovohradskej oblasti. Trvať majú do večera.

Kyjev/Moskva 29. marca (TASR) – Ukrajina v piatok oznámila, že zaviedla núdzové prerušenie dodávok elektrickej energie v troch oblastiach po tom, ako Rusko cez noc odpálilo na elektrárne v krajine desiatky rakiet a dronov. Informovala o tom agentúra AFP, píše TASR.

Energetická spoločnosť Ukrenerho uviedla, že musela uplatniť núdzové harmonogramy prerušených dodávok v Dnepropetrovskej, Záporožskej a Kirovohradskej oblasti. Trvať majú do večera.

Obmedzenia v dodávkach elektriny už po minulotýždňovom ruskom útoku zaviedli vo veľkých mestách Charkov a Kryvyj Rih. "Od spotrebiteľov v ostatných oblastiach žiadame, aby používali elektrinu šetrne a uvedomelo," upozornil Ukrenerho.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že vzdušné údery Ruska naberajú na intenzite a sú čoraz väčšou hrozbou pre energetiku krajiny. "Ukrajina potrebuje viac systémov protivzdušnej obrany, aby zabezpečila kritickú infraštruktúru a ochránila obyvateľstvo," povedal premiér Denys Šmyhaľ v opakovanej výzve západným spojencom Kyjeva.

Ruské ministerstvo obrany priznalo, že použilo "presné letecké, námorné a pozemné zbrane dlhého doletu" proti energetickým objektom, tvrdilo však, že ich využívajú ukrajinské ozbrojené sily, napísala AFP.

Obe strany sa v piatok tiež vzájomne obvinili z útokov na civilné lokality.

Ukrajinské úrady oznámili, že ruský dron zabil 39-ročného muža pri meste Nikopol na juhovýchode krajiny, pričom nálet na mesto Kamianske ležiace severnejšie zranil piatich ľudí vrátane dieťaťa. V Chersonskej oblasti na juhu našli mŕtveho 50-ročného farmára, ktorý zrejme narazil traktorom na mínu.

V Rusku ukrajinský dron narazil do obytného domu v meste Belgorod neďaleko hranice, o život prišiel jeden muž a ďalšie dve osoby utrpeli zranenia, uviedol oblastný gubernátor Viačeslav Gladkov.