Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Po páde stíhačky MiG-21 našli oboch pilotov, jeden utrpel zranenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

Prvých osem stíhačiek Rafale by malo posilniť chorvátske vojenské letectvo už koncom roka 2024, zvyšné štyri začiatkom roka 2025.

Záhreb 6. decembra (TASR) - Obaja piloti stíhačky MiG-21, ktorá sa v utorok popoludní zrútila do neobývanej zalesnenej oblasti na severovýchode Chorvátska, sa pred pádom bezpečne katapultovali. S odvolaním sa na chorvátske ministerstvo obrany o tom informovali agentúry HINA a AP.

Dvojmiestna stíhačka sa zrútila počas výcvikového letu krátko pred 14.00 h neďaleko mesta Slatina. Do pátrania po pilotoch vyslala chorvátska armáda dva vrtuľníky a drony a spolu s nimi tímy policajtov a horských záchranárov.

Oboch pilotov našli v dobrom stave mimo ohrozenia života, jeden utrpel bližšie nespresnené zranenia. Previezli ich do nemocnice na ďalšie pozorovanie.

Chorvátska armáda disponuje starnúcou letkou 12 stíhačiek MiG-21 sovietskej výroby. Vlani podpísal Záhreb s Parížom zmluvu o nákupe 12 francúzskych bojových stíhacích lietadiel Dassault Rafale, ktoré ich nahradia.

Prvých osem stíhačiek Rafale by malo posilniť chorvátske vojenské letectvo už koncom roka 2024, zvyšné štyri začiatkom roka 2025.