Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Po podpísaní zákona o oligarchoch Porošenko predal dve TV stanice

Ukrajinský exprezident Petro Porošenko, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinskí aktivisti tvrdia, že magnáti využívajú svoje mediálne platformy - ktoré sú v mnohých prípadoch stratové -, na útoky na oponentov a presadzovanie vlastnej obchodnej a politickej agendy.

Kyjev 10. novembra (TASR) - Ukrajinský exprezident Petro Porošenko predal dve televízne stanice súčasným a bývalým zamestnancom, aby vyhovel kontroverznému zákonu, ktorý je zacielený na najbohatších jednotlivcov Ukrajiny.

Informovala o tom v utorok stanica Slobodná Európa.

Porošenko, prezident Ukrajiny v rokoch 2014-19, vyhlásil, že bol "donútený" predať tieto stanice po tom, ako jeho nástupca v úrade, Volodymyr Zelenskyj, podpísal zákon, ktorý obmedzuje vplyv oligarchov, keďže im zakazuje podporovať politické strany, podieľať sa na privatizácii a núti ich zverejňovať svoje príjmy.

Porošenko vo videonahrávke umiestnenej na webovej stránke svojej strany Európska solidarita zároveň obvinil Zelenského, že sa usiluje obmedziť slobodu slova.

"Hlavným dôvodom, prečo prišli s týmto zákonom, je prevzatie plnej kontroly nad médiami," uviedol Porošenko - miliardár, ktorý je všeobecne považovaný za jedného z hlavných súperov v ukrajinských prezidentských voľbách v roku 2024.

Zelenskyj ako politický nováčik v roku 2019 hladko porazil Porošenka na základe sľubov, že obmedzí moc magnátov, ktorí po desaťročia uplatňovali svoj vplyv na vládu, podnikanie a médiá, čo spomaľovalo rozvoj štátu.

Ukrajinskí aktivisti tvrdia, že magnáti využívajú svoje mediálne platformy - ktoré sú v mnohých prípadoch stratové -, na útoky na oponentov a presadzovanie vlastnej obchodnej a politickej agendy.

Zelenskyj podpísal 5. novembra nový zákon, ktorý prináša definíciu oligarchu založenú na niekoľkých kritériách vrátane bohatstva v desiatkach miliónov dolárov, monopolistickej kontroly priemyslu, vlastníctva médií a politickej aktivity.

Tí, ktorí spĺňajú tieto kritériá, budú mať zákaz financovať politické strany alebo sa zúčastňovať na privatizácii.

"Neexistuje iná možnosť, ako rozložiť oligarchický systém. Bez toho je jednoducho nemožné prekonať chudobu na Ukrajine a plne sa pripojiť k európskemu spoločenstvu," vyhlásil Zelenskyj.